Regionální potraviny

11.06.2011 10:56

Když jste přišli v pátek na jičínské náměstí, nemohli jste – kromě stanu s výstavou kaktusů a sukulentů – přehlédnout ještě dva další velké stany, v nichž nabízeli svoje potravinářské výrobky firmy z našeho kraje. Byla to akce tak trochu ve smyslu farmářských trhů, jak kdosi poznamenal. Ochutnávka, možnost koupit si pečivo, masné a mléčné výrobky, nápoje, ale třeba také med či ovoce ve zpracované podobě, ale také se vyjádřit v anketě. Rozdíl od farmářských trhů ovšem mimo jiné i v tom, že se jednalo o jednorázovou akci.
Myslím, že to je taková jedna „položka“ v obecnějších změnách ve vnímání potravin v poslední době, počínaje diskusí o biopotravinách, nových technologiích a legislativních souvislostech, přes někdy až trochu (i více) prostoduché pořady o vaření v televizi (Bohdalová atd.), až po kritické pohledy na negativní rysy komerčního přístupu a globalizace (industrializace potravinářství, přeprava přes půl světa, změny kritérií kvality, kauzy s nedodržováním zdravotních předpisů či podvody s označováním potravin atd.), zatímco se hledají možnosti „návratu“ či nové cesty, jak na jedné straně uspokojit náročnější požadavky dnešního člověka, na druhé straně zabránit zmíněným úletům „náhražek“ v nejširším slova smyslu.
Myslím si, že řečená akce je fajn a že je třeba tyto věci také trochu podporovat, protože co si budeme říkat, na jedné straně jsou přemýšliví lidé, kteří uvažují o tom, co si dají do vlastního těla, jiní půjdou zarytě a svěřepě jen po slevách v supermarketech, aniž by si uvědomili, že to celé není jen o penězích. Abych byl vyvážený, rozmařilost zbohatlíků, kteří nevědí, coby, hlavně aby se mohli předvádět před ostatními, také není to pravé ořechové. Ochutnal jsem několik kousíčků chleba, sedlácké šunky, malou lžičku indiánských borůvek. Vzal jsem si sešitek s názvem Regionální potravina Královéhradeckého kraje, Katalog oceněných výrobků v roce 2011. Dočetl jsem se, že projekt je podporován ministerstvem zemědělství, participují jednotlivé kraje. Je zde odkaz na webové stránky, kde se můžeme dočíst víc. Tady je:
www.regionalnipotravina.cz
Další odkazy:
https://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/regionalni-potraviny/
(poměrně široký pohled na veškerou problematiku)
https://www.chutnahezkyjihocesky.cz/regionalni-potravina.html
https://www.parlamentnilisty.cz/parlament/politici-volicum/178885.aspx
https://www.ceske-zemedelstvi.cz/regionalni-potravina/
V katalogu Královéhradeckého kraje jsou uvedeny následující firmy:
Bohemilk, a.s., Opočno, www.bohemilk.cz
Kvíčerovská pekárna, s. r.o., Police nad Metují,www.kvicerovska.pekarna.sweb.cz
BEAS, a. s. Hradec Králové, www.beas.cz
Podorlická sodovkárna, s.r.o., Rychnov nad Kněžnou, www.sodo.cz
KAND, s.r.o., Dobruška, www.kand.cz
ZEPO Bohuslavice, a.s., tel. 491 475130
Cukrářství u Rudolfa, Hradec Králové, www.dezerty.cz
Toro Hlavečník, Regiopro, Chovservis, Hradec Králové, www.chovservis.cz
ZD Podchlumí – Dobrý Voda, www.dobrovodskezeli.cz
Včelí farma Rokytník, Rokytník u Hronova, www.rokytnikvcely.cz

Zpět