Raw food

25.11.2014 11:59

Nedávno jsem narazil na nový názor či novou módu ve stravování či dokonce životní styl (vlastně každá výrazná formulace si být něčím více než jen parciální záležitostí nárokuje), označovaný jako paleo, v jiných verzích primal či whole30, a už tady je zase něco jiného: raw food. Syrová strava. Prezentuje se jako jídlo, které neprošlo tepelnou úpravou, nic mrtvého, nic "zabitého", hlavními argumenty raw food, zvaného také "living food" jsou "čisté tělo, rychlejší metabolismus". Na uvařené věci tělo vydá příliš mnoho energie. Znamená to tedy jiné postupy při přípravě, nakládání, sušení, máčení, nakličování, strouhání, mletí, mixování atd.

Společné s předchozí zmíněným paleem (i proto jsem jej uvedl) je, když o tom uvažujete, návrat do prehistorických dob, v tomto případě do doby, kdy lidé ještě neznali oheň, úvaha, že se lidský organismus nestačil během krátké doby přizpůsobit a posunout se ve svých genetických základech, které byly nastaveny jinak, je stejná.

S tímto stravovacím modelem jsou ovšem určité problémy, "musí se začít od začátku". To, že můžeme vyhodit polovinu nádobí, tedy pánve, hrnce (a nakoupit sušičky a mixéry atd.), ještě není tak zásadní, potíže mohou nastat s časem, který potřebujeme na přípravu jídel. V době, kdy jsme nastaveni na "fast food" (zvláště v Česku, v Evropě se mnohde debužíruje dvě tři hodiny), a to nejen v tom ohledu, že často jídlo zhltneme bez větší pozornosti a utíkáme zase za svými povinnostmi, ale především v rychlé přípravě, je dvoudenní klíčení či kvašení záležitostí i určitého rozvržení času, nejen toho vynaloženého na vlastní přípravu.

Možná by stálo za to dodat, že žádný názor nespadne z čistého nebe a že určité názorové momenty tady byly dávno před tímto, i když vegetariánství a jeho varianty (veganství) není totéž, "směr" je podobný. Stejně tak kdysi módní makrobiotika měla určité prvky vymezení (výběr potravin, dlouhé žvýkání, případně samopěstitelství atd.) podobné raw food. A otázka je, zda "do toho jít". To si každý musí promyslet. Ale kdyby nic jiného, skutečnost, že se v posledních letech zabýváme tím, co jíme a jak jíme, je určitě pozitivní. Pak je samozřejmě také možnost, že - stejně jako v ostatních případech nejrůznějších "exotických" přístupů - pojmeme celou záležitost jako obohacení jídelníčku.

A ještě jsem zapomněl: Ten, kdo holduje raw food, se zove vitarián.

https://www.biovara.cz/shop/ziva-strava-raw-food-vgf?gclid=CNCur6nswsECFYXJtAodZlIAjQ
https://www.atranet.cz/pro-vitariany?gclid=CIO9o9LswsECFSj3wgod0bsAtA
https://www.syrova-strava.cz/recepty/hlavni-jidla-raw-food/
https://www.superpotravina.cz/
https://www.biosfera.cz/
 

Zpět