Raspenava

02.04.2012 12:47

Raspenava
místa Albrechta z Valdštejna

Jak vypadají dnes místa, která jsou spojena s postavou Albrechta z Valdštejna? Místa, kde pobýval nebo kde bojoval, která byla součástí jeho panství či držav, která jsou spojena s jeho rozhodnutími či osudy? Jaký si můžeme o nich udělat obrázek v prostoru světové sítě? Otázka je legitimní i proto, že sám vévoda měl globální ambice.

Raspenava, dnes obec v jednom z kouzelných údolí Jizerských hor, které se táhne od Frýdlantu v Čechách přes poutní místo Hejnice až po Bílý Potok pod Smrkem v jeho závěru (cesta, která údolím vede, se v serpentinách pak zvedá nahoru ke Smědavě), byla jedním z míst, kde Albrecht z Valdštejna vybudoval velkovýrobnu zbraní, jimiž zásoboval svá vojska.

Dnes je to místo, jehož mediální pozornost je spojena především s děsivými povodněmi, které byly právě v těchto místech, kde se rozlila mimo břehy jinak vcelku pokojná řeka Smědá, nejničivější. Zmíněná silnice byla zcela neprůjezdná, lidé přišli o přístřeší, všichni jsme tu hrůzu viděli v televizi. Samozřejmě nám bylo těch lidí líto, nicméně mě přece jen překvapilo, že se v tisku hovořilo o tom, že záplavy byly zcela mimo rámec běžného chápání. Protože k těm místům mám osobní vztah, pamatuju se na lokomotivu, která se zřítila v padesátých létech z železničního mostu přes řeku u Frýdlantu, a každoročně byly louky v oblasti s jedním z největších srážek v zemi pod vodou.

V době, kdy silnice byla neprůjezdná, museli lidé využít železnice, která tvoří jakési „téčko“ z Liberce do Raspenavy, na níž navazuje trasa údolím z Frýdlantu do Bílého Potoka (v rozvržení tratí Českých drah ovšem jako 037 Liberec – Raspenava – Frýdlant v Čechách a 038 Raspenava – Hejnice – Bílý Potok p. Smrkem). Raspenava je tedy takovým malým přestupním místem, jestliže jedete do Jizerských hor z této strany. Ve vlastním městě toho dnes k vidění mnoho není, je spíš opravdu východiskem pro řadu pěkných výletů. Přes internet jsem nenašel ani jakoukoli informaci o oněch zbraních, které odtud Valdšten bral.

Podíváme-li se však na mapu, je přece jen něco zřejmější. Do Frýdlantu, jedno z českých valdštejnských měst (Cheb, Mnichovo Hradiště, Jičín a ovšem Praha) je to, co by kamenem dohodil. Takže Raspenava přece jen do tohoto projektu Valdštejnských míst patří. Jen se nesmíme nechat oklamat tím, co se nabízí při prvním pohledu. Heřmanice, které vidíme kousek za Frýdlantem, není ono Valdštejnovo rodiště. Je to jen shoda jmen, ty „valdštejnské“ Heřmanice jsou u Náchoda. kousek

https://www.clovekvtisni.cz/index2.php?id=865
https://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/fotogalerie/2010/08/07/raspenava-po-prvni-povodnove-vlne/
https://www.cd.cz/mapa/
google mapa, Raspenava a okolí

Heřmanice u Frýdlantu
https://www.hermanice.com/index.php?v=1&m=1&s=6&l=&grg=1333287569
Heřmanice u Náchoda
https://cs.wikipedia.org/wiki/He%C5%99manice_%28okres_N%C3%A1chod%29

Zpět