Radek Rejšek na Bradech

22.10.2010 21:05

Včera večer se u mě stavoval Miloš Starý, přinesl mi plakát s pozváním na sobotní koncert. Fajn, mohl jsem ještě dnes rozšířit informaci mezi studenty na hodinách hudební výchovy. Koncert se koná v kostelíčku svatého Bartoloměje na magickém místě, viditelném široko daleko v krajině, stejně tak jako je odtud, a ještě lepší rozhled do krajiny od kříže kousek nad kostelíkem. Odtud, z laviček pod křížem, je vidět široko daleko, k Táboru, na Ještěd, do Krkonoš a Jizerských hor, na Zvičinu a já nevím kam ještě všude, ale také hned dolů na hřeben Přivýšiny s Prachovskými skalami.

Shodou náhod jsme tu s Milošem seděli někdy před čtrnácti dny, když mne předjížděl na kole před Rybníčkem a sesedl z kola a šel se mnou až nahoru a ještě mi ukázal vnitřek kostela. Nahoře mi říkal, že to je takové jeho relaxační místo, dobře to tam zná, takže po asi pěti telefonátech, které vytvořily virtuální síť mezi Jičínem, Krkonošemi, já-nevím-kterým-ještě-místem a vrcholkem Brad (Brady?, Sedláček to tak uvádí u někdejšího hradu, tuším), jedna z jeho místních kamarádek, která z nich všech byla doma (někdo jezdil na kole někde v horách, jiný byl u prarodičů, a další možná podřimoval někde na zahradě) přinesla klíče a kostel otevřela. Vlastní důvod, proč mi Miloš vnitřek kostela svatého Bartoloměje chtěl ukázat, byla před nedávnem instalovaná Křížová cesta od železnického malíře Michaila Ščigola, krásná věc. A pak jsou v kostele malé, ale zajímavé varhany.  Věděl jsem o nich od studentských let, kdysi Olda Svoboda, varhaník a později lékař, mi je ukazoval. Nu a teď jsem si na ně skoro po čtyřech desítkách let znovu zahrál.

Jsou to pozoruhodné souvislosti. Pár kamarádů, kteří se znají ze sportu, z hor i jinak, si vzájemně pomáhají a vyvíjejí úsilí ke zvelebení obce a místa, odkud „něco začíná“, tryská nějaká intenzívní energie. Vykácejí přerostlé stromy, na vlastních bedrech vyvlečou nahoru kříž, místo rozhledu osadí lavičkami, nechají vyasfaltovat silničku až k rozcestí do Prachovských skal a pěšince k vyhlídkovému místu, zpevnit břehy sesouvajících se svahů. Já vím, dočetl jsem se – výročí 750 let od založení obce – ale jaký může takové místečko o pár chalupách mít rozpočet? Z něho to určitě nepořídili. Je pravda zato, že je to místo exkluzívní, Švýcaři by po něčem takovém mohli chňapnout. Ale tihle hoši to takhle neberou. Vztah k přírodě, k sobě navzájem, jeden je starosta (já nevím, kolik má sportovních metálů), další jsou Jičíňáci. O tomhle jsme si v tu chvíli také povídali, Miloš nesl v batohu disk (sportovní náčiní), protože ten, který na místě zavěsili na památku Hasana Bosáka (pro Nejičíňáky jednoho z oné významné sportovní rodiny, viz odkazy dole), někdo ukradl.

Vzniklo tak vlastně jakési nové poutní místo, navštěvované už proto, že je dobře vidět nejen od Jičína, ale i z okolních kopců. Také tam jen za tu chvíli, co jsme seděli nahoře, přišlo několik lidí s baťůžky na zádech. Nu vidět je odsud také až na hřeben, který se táhne podél silnice z Jičína na Ostroměř a Hořice. Na jeho začátku se v úbočí nachází jiný kostelík, totiž mlázovický. Nu a teď ta magická souvislost: Když Vladimír Komárek dodělával své poslední výtvarné dílo, Křížovou cestu, významně mu pomáhal při realizaci malíř Michail Ščigol a – zase jiným způsobem – Miloš Starý. Takže ty dvě Křížové cesty vytvářejí zcela konkrétní duchovní propojení dvou kopců, přičemž je z jednoho na druhý vidět.

Poslední fázi realizace té mlázovické, totiž při slavnostním osazení posledním chybějícím obrazem, jsem byl přítomen, hrál jsem na kůru s Michaelem Pospíšilem. Když se otevírala veřejnosti ta na Bradech, nemohl jsem se zúčastnit, za pár dní nato jsem ležel ve špitále. Právě tam hrál na varhany Radek Rejšek. Znám ho z jiné muzikantské souvislosti, totiž když Collegium musicum „Český ráj“ nahrávalo, bylo to tuším v Železnici, jedno z cédéček z díla lomnického rodáka Františka Doubravského. Sním v tuto chvíli o harmonii sfér, která propojuje i ty příběhy. Radek Rejšek bude tuto sobotu (23. 10. 2010) „u varhan“ povídat o jejich historii a hrát díla českých a evropských autorů 17. až 21. století. Případný výtěžek z této akce bude věnován na opravu kostela. Rád se na to místo také vrátím.

Radej Rejšek
https://www.varhany.org/varhanici/radek_re.html
https://www.rozhlas.cz/d-dur/osoby/_zprava/166748
Loreto, Loreta
https://cs.wikipedia.org/wiki/Loreto
https://en.wikipedia.org/wiki/Shrine_of_the_Holy_House
https://cs.wikipedia.org/wiki/Loret%C3%A1nsk%C3%A1_kaple
https://www.loreta.cz/cz/index.htm
https://www.virtualtravel.cz/praha-hradcany/loretanske-namesti-z-vysky.html
https://www.virtualtravel.cz/loreta/vez.html
https://www.virtualtravel.cz/loreta/pred-vezi.html
Loreta u Jičína
https://www.interregion.cz/turistika/stavby/cirkevni_stavby/loreta_kaple/loreta_kaple.htm

Brada / Brada-Rybníček
https://maps.google.cz/maps?hl=cs&expIds=17259,24815,26637,26792,26817,26992,27023,27094&xhr=t&q=Brada+Ji%C4%8D%C3%ADn&cp=11&client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs:official&channel=s&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=Brada-Rybn%C3%AD%C4%8Dek-Brada&gl=cz&ei=Ss_BTM-lFcTDswaS3sSWCA&sa=X&oi=geocode_result&ct=title&resnum=1&sqi=2&ved=0CBYQ8gEwAA
https://www.interregion.cz/turistika/hrady_zamky/brada/brada_hrad.htm https://www.turistika.cz/turisticke-trasy/detail/jicin-brada-prachovske-skaly-
https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brada-Rybnicek.JPG
https://cs.wikipedia.org/wiki/Brada-Rybn%C3%AD%C4%8Dek
https://www.brada-rybnicek.cz/

Hasan Bosák
https://www.acjicin.cz/index.php?strana=historie
https://mikulasskybeh.wz.cz/28muzy.htm

Fotky z cesty s Milošem Starým
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/pesky_za_jicinem_brada/  

Zpět