R. E. M. / Losing My Religion

29.04.2016 17:18

R. E. M. / Losing My Religion
příběhy legendárních hitů

Když tu písničku poslouchám, ani by mě nenapadlo, že to je jeden z nejúspěšnějších songů v historii populární hudby. Ostatně nenapadlo to ani její autory a dokonce ani vydavatel nechtěl o jejím vydání na singlu ani slyšet – pravda z opačného důvodu než teď o tom uvažuju já, považoval totiž píseň za příliš nekonvenční, zatímco já ji poslouchám jako docela tuctovou záležitost.

Ovšemže v kontextu doby, kdy už se v populární hudbě vystřídala vlna heavy metalu, art rocku i punku, svými léty slávy si prošli Rolling Stones, Led Zeppelin, Ray Charles, Madonna i Michael Jackson, byla situace trochu jiná. Mám zkrátka tak trochu hendikep, že jsem vyrůstal na Beatles a jestliže někdo vynese jako argument, že v písničce je dominantní mandolina, tak to ve mně vzbudí úsměv, protože třeba právě Beatles přišli s tím, že se v písničce ozvalo smyčcové kvarteto. A všichni zářili fascinací nad tou věcí.

Dobře. Skupina R. E. M. vydávala v roce 1991 album Out of Time, právě ten název svádí k tomu, že je to „alternativní“ muzika, přitom je to už sedmé album (první, Murmur, vyšlo v roce 1983). Kytarista Peter Buck popíjel pivo a díval se na baseballový zápas a přitom si pobrnkával na mandolínu, na kterou se chtěl naučit, zpěvák Michael Stipe přišel rychle s textem. Peter Holsapple, hostující hudebník na nahrávání alba, doplnil akustickou kytaru, Mike Mills napsal basovou linku, inspirovanou baskytaristou skupiny Fleetwood Mac Johnem McVieem a nahrál ji na baskytaru, Bill Berry přidal bicí.

Hudebně může být zajímavé, že písnička vlastně nemá žádný refrén, takže se to všechno mele kolem dokola skoro pět minut. Hlas Michaela Stipa mi nepřipadá nijak zajímavý, řekl bych, že je skoro tuctový. Je pravda, že jsem se pokoušel několikrát v průběhu posledních desetiletí přijít na chuť téhle muzice, která právě alem Out of Time definitivně prorazila na nejpřednější příčky světových žebříčků, a že se mi to nikdy nepodařilo. O to větší je to pro mě záhada, s veškerým respektem k úspěchu této a dalších skupin této doby, i důvod, proč jsem i zařadil i tento příspěvek.

Honza Dědek v komentáři songu v seriálu Příběhy slavných písní v Instinktu (7. dubna 2016) zmiňuje skutečnost, že text písně provází řada dezinterpretací, především mylný je údajný odkaz na smrt Johna Lennona a jeho poslední album Double Fantasy (1980), neboť výraz „losing my religion“ znamená v jižních státech hovorově „mít něčeho plné zuby“ nebo „být mimo“, „být s rozumem v koncích“. Michaael Stipe v jednom z interview hovořil o tom, že tato píseň není autobiografická, že spíše vypovídá o stavu světa a že byla inspirována songem Every Breath You Také skupiny Police, kterou napsal Sing a která vyšla na posledním albu skupiny s názvem Synchronicity. Možná, že právě ten text byl i důvodem úspěchu, v době osmdesátých let, nesoucích se – po optimistických šedesátých letech plných jásotů – na vlně pesimismu a jakési deprese. Text si stojí za to rozhodně aspoň přečíst.

Zajímavé je video, které je dílem režiséra Tarsema Singha, Inda žijícího v Americe, který použil motiv anděla z povídky Velmi starý muž s obrovskými křidly Gabriela Garcii Márqueze, italského renesančního malíře Caravaggia a ruského filmového tvůrce Andreje Tarkovského (prostor místnosti, kde se klip odehrává, nám může připomenout fotografie našeho Jana Saudka).

https://de.wikipedia.org/wiki/Losing_My_Religion
https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/r-e-m/losing-my-religion-7197
https://www.youtube.com/watch?v=xwtdhWltSIg

 

Zpět