Putování Českým rájem VII /

16.05.2011 23:11

Putování Českým rájem VII /
Kozákov u Semil, Semily, Bozkovské jeskyně

Je to jako s každou horou, která je dominantou celého kraje. Každý ji vnímá z onoho úhlu pohledu, v němž se hora ocitá z místa, z něhož ji vnímáte, které je východiskem cesty k jejímu vrcholu, a na druhé straně prostřednictvím té krajiny, kterou vám umožňuje vidět pohled z jejího vrcholu. V případě Kozákova je těch možností několik, nápis na historických pohlednicích, který nazývá horu vysokou 743 metrů (některé prameny uvádějí 744 metrů), „Kozákov u Semil“ situuje východisko do podkrkonošského okresního města, z něhož je cesta úbočím hory až k vrcholu pěkným vejšlapem na celé odpoledne. Poněkud blíž je to ze silnice z Lomnice do Turnova kousíček za křižovatkou v Zeleném háji, která je vlastně v sedle onoho hřebenu, který se vzpíná nad onen velký prostor mezi tímto hřebenem, který pokračuje od Tábora z jedné strany a po srázu na západní straně dalším hřebenem Ještědským s druhou výraznou dominantou – ale už jiného regionu, přestože vrchol Ještědu můžeme obdivovat i z nejrůznějších míst Českého ráje. Pěkný pohled je také z louky za Rváčovem, kde je krajinná souvislost snad nejzřetelnější.

Nová rozhledna z roku 1995 je odpovědí na druhou část otázky. Kruhový rozhled na sever do pohraničních hor i na jih do Českého ráje, na západ k Bezdězu a do Českého středohoří, na východ po vlastním hřebenu, k Táboru, Bradleci a Kumburku a ke Zvičině a až kamsi k Hejšovině. A dole chata po někdejším významném politikovi, který má pomník na semilském náměstí.

Semily. Město, kde je do okolní přírody všude víc do kopce než v Jičíně. Ovšem kromě Riegrovy stezky, která vede podél Jizery do Železného brodu. Na podzim nádherně zbarvené přírody, což je zřejmé hned na Nouzově, na zahrádkářské kolonii na Treperce, kterou vidíte z mostu přes Jizeru, nad Bítouchovem nebo u hospůdky Na Cimbále či kousek dál U čtrnácti pomocníčků. Město s historií – Antal Stašek a Ivan Olbracht – i s moderními stavbami, třeba kulturní centum Golf u soutoku Jizery a Olešky, které pochází ze stejného architektonického studia jako hotel na Ještědu.

Opačným směrem, než je cesta na Kozákov, se dostanete k Bozkovským jeskyním. Už na samu vesnici s dominantou kostela Navštívení Panny Marie je zajímavý pohled třeba ze silnice na Vysoké. Bozkovské dolomitové jeskyně jsou nejrozsáhlejším jeskynním systémem v severovýchodních Čechách. Skutečnost, že se zde dobře dýchá astmatikům, byla kdysi využívána k léčebným účelům. Nevím, zda to tak je ještě i dnes.

Kozákov
https://rozhledny.webzdarma.cz/kozakov.htm https://www.interregion.cz/turistika/vyhlidky_rozhledny/kozakov/kozakov.htm
Rozhledy ve fotogalerii v KŠT Semily
https://www.kct.semily.cz/fotogalerie/
https://www.atlasceska.cz/liberecky-kraj/rozhledna-kozakov-u-semil/
https://www.youtube.com/watch?v=GQQfWeonjtM
https://www.youtube.com/watch?v=ZPzXB14ouFU
Semily
https://www.semily.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Semily
https://www.kcgolf.cz/
https://www.muzeumsemily.eu/
Bozkov, Bozkovské dolomitové jeskyně
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bozkovsk%C3%A9_dolomitov%C3%A9_jeskyn%C4%9B
https://www.bozkovske-jeskyne.cz/
https://www.cesky-raj.cz/priroda/npr_bozkovj.htm
https://www.obecbozkov.cz/czech/index.php
https://www.caves.cz/cz/jeskyne/bozkovske-dolomitove-jeskyne/
https://www.youtube.com/watch?v=NzCL-lICLAE&feature=related

Zpět