Pozor, pavouci!

25.11.2014 12:02

Pozor, pavouci!
inspirace Instinktem

Nevleze do výtahu nebo "musí" přejít na druhý chodník či nemůže jít podél zdi, bojí se pavouků nebo myší... S nejrůznějšími fobiemi se člověk setkává tu či onde po celý život, ať je to strach z uzavřených prostorů - klaustrofobie, či naopak otevřených - agorafobie, strach z pavouků - arachnofobie (mimochodem krásné slovo). Ale že je možné mít strach z prázdné sklenice, to jsem netušil. V článku v Instinktu (9. října 2014) je celý seznam nejneuvěřitelnějších fobií, který - už jen z lingvistických důvodů - mám pokušení přepsat:
bibliofobie - strach z knih
ambulofobie - ... z chůze
deipnofobie - ... z jídelny
hedofobie - ... z radosti
numerofobie - ... z čísel
vestsfobie - ... z šatů
dextrofobie - ... z věcí napravo od pozorovatele
filofobie - ... ze zamilování se
Je tam toho ještě daleko více, melofobie - strach z hudby či zmíněná cenosillicafobie - strach z prázdné sklenice. Opisovat to ale nemá smysl, na Wikipedii je rozsáhlý seznam fobií ze všeho možného, vlastně stačí vzít latinsky příslušné slovo, které je předmětem děsu a přidat k tomu v kompozitu slovo fobie.
Nemám v úmyslu se pouštět do odborných výkladů, to mi nepřísluší, i když jsem kdysi přečetl hromadu knih z oblasti psychologie, měl pár kamarádů psychologů, respektive studentů psychologie, o které jsem také přemýšlel jako o svém oboru, ale přihlášku jsem podat nemohl, protože u přijímacích zkoušek byl předpoklad znalost angličtiny, kterou jsem postrádal. Taky jsem toho už spousta pozapomínal. Nebudu tady tedy rozebírat psychické a somatické aspekty věci, panickou ataku, záležitosti neurologie atd., vše je dnes výborně dostupné z řady zdrojů. Přinejmenším ale je dobré si uvědomit v pojmosloví zásadní rozdíl mezi strachem a úzkostí - zatímco strach máme "z něčeho", úzkost nemá svůj předmět, takže je i obtížnější nějakým způsobem se s ní vyrovnat.

Když tak o tom přemýšlím, můj bratr kdysi na stavbě neměl problém chodit po rozestavěné zdi v protisvětle nočního osvětlení, já jsem se bál lešení, které se pode mnou různě chvělo. Na vysokohorských túrách mi nevadila propast pode mnou, chodil jsem mimo řetězy a ještě jsem si k úděsu ostatních, kteří nechápali, jak můžu být v takové pohodě, zapálil cigaretu - ovšem do té doby, dokud jsem mohl fixovat svou polohu zrakem skálou nade mnou. Rozhled po okolních velikánech jsem si užíval vždy těsně pod vrcholem, na něm samotném jsem pak vždycky jen zaznamenal, že jsem tam byl. Tak nevím, tohle asi nebyla fobie, problém byl někde jinde. Prostě se mi točila hlava.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fobie
https://strach-neklid-uzkost-fobie.nasclovek.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Azkost
https://www.fobie.div.cz/seznam-fobii.php
https://www.fobie.div.cz/
https://www.vitalia.cz/katalog/nemoci/fobie/

Zpět