Poutní varhanní koncert

04.09.2015 20:15

Poutní varhanní koncert

Václav Uhlíř
kostel sv. Jiljí v Železnici
/ 28. srpna 2014

Na poslední z několika koncertů na konci prázdnin v okolí Jičína jsem si zajel do Železnice. K tamějšímu kostelu sv. Jiljí mám blízký vztah. Jednak jsme tady natáčeli několik alb s tvorbou Františka Doubravského, jednak se mi coby monumentální stavba zjevovala na konci mých cest z Jičína do Železnice a zpátky po původní historické trase v době, kdy jsem se zbavoval závislosti na nikotinu. Když je tedy příležitost a je tu nějaký koncert, rád se sem vydám – byť už ne pěšky.

Tentokrát to byl koncert varhanní, interpretem byl Václav Uhlíř, varhaník, organolog a hudební pedagog, varhaník a sbormistr u Panny Marie v Hradci Králové, rovněž učí na pardubické konzervatoři. Pozoruhodné je, že se sám vyučil varhanářem, to znamená, že se také „umí podívat dovnitř stroje“, což musí hráč na královský nástroj umět trochu tak jako tak, ovšem v té míře, jak tomuto komplikovanému nástroji rozumí Václav Uhlíř, takových lidí u nás mnoho nemáme.

Sv. Jiljí, jeden z nejoblíbenějších světců, jeden ze Čtrnácti svatých pomocníků, má svátek 1. září, tedy datum konání koncertu prozrazuje, že byl uspořádán právě k této příležitosti. V programu je o Uhlířovi text v podstatě identický s tím na Wikipedii, na pořadu večera, který uváděl dr. Čestmír Jung , byly tyto skladby:

G. F. Händel – Koncert B dur, op. 4, II
Tempo ordinario, Allegro, Adagio, Allegro ma non presto
J. S. Bach – Fantazie g moll, Arioso
W. A. Mozart – Fantazie f moll, KV 608
Jan K. Kuchař – Partita C dur
Antonín Dvořák – Preludium B dur, Fuga g moll
César Franck – Cantabile
Václav Uhlíř – Improvizace na duchovní píseň

Václav Uhlíř zakončil improvizací. A v tu chvíli mi zarezonovala melodie Dvořákova preludia s duchovní písní, jejíž jméno na programu nebylo uvedeno. Podobnost mi vrtala hlavou do té míry, že jsem se po koncertu pana profesora zeptal, co to bylo za píseň, kterou jsem neznal. A byla to slavná středověká píseň Lauda Sion. Podíval jsem se doma na stránky o Antonínu Dvořákovi, kde jsou  uvedeny souvislosti geneze ranné skladby, Dvořák v kostele mohl tuto duchovní píseň slyšet ve Zlonicích, kde se začíná historie jeho hudební dráhy.

Václav Uhlíř
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Uhl%C3%AD%C5%99
Lauda Sion

https://de.wikipedia.org/wiki/Lauda_Sion

Antonín Dvořák, Preludia a fugy
https://antonin-dvorak.cz/preludia-a-fugy

Hudba
Antonín Dvořák, Preludium B dur

https://www.youtube.com/watch?v=O7weifQrJxE

Lauda Sion
https://www.youtube.com/watch?v=JIRpMWQ9yIQ

 

Zpět