Plzeňské synagogy / Stará a Velká synagoga

20.11.2016 11:29

Plzeňské synagogy / Stará a Velká synagoga
kapitoly z Plzně 2016

Židovská kultura bylo prvním tématem v programu EXODu Za kulturou do podzimní Plzně. Obě nejvýraznější stavby, Stará i Velká synagoga se nacházejí v historickém centru města, Velká synagoga je vlastně jednou z dominantních staveb celého města, když si uvědomíme, že je vidět v pohledu na Klatovské třídě (po ní jsme vycházeli každý den, neboť náš hotel se nacházel hned za hlavním železničním tahem jižně směrem na Bory) i prakticky z ulice protínající parkový okruh a jižní stranu hlavního plzeňského náměstí (Zbrojnická ul., nám. Republiky) – zatímco nejvyšší stavba ve městě, věž chrámu sv. Bartoloměje v této vizuální dominanci konkuruje, ovšem zcela jiným způsobem – tím, že její vrcholek je vidět odevšad (takřka z parku za náměstím Republiky, shora z Klatovské třídy atd). Zářivé barvy kopulí stavby, nacházející se naproti rovněž opravenému historickému divadlu s parčíkem a pomníkem generála Pattona, tedy na jednom z klíčových míst města – přestože na druhé straně máte pocit „dálnice“ směřující kamsi do úbočí Lochotína, tedy nikoli „centra“, potvrzují „klíčovou polohu“ druhé největší synagogy u nás a údajně třetí největší na světě. Tento pocit jsem neměl kdysi, v době dávno před rekonstrukcí, když jsem se v těchto místech před desítkami let ve večerních hodinách ocitl.

Průvodcem při návštěvách obou synagog nám byla osoba vpravdě zasvěcená, totiž architekt Jan Soukup, který pracoval nejen na nedávných rekonstrukcích obou staveb, ale i desítek dalších zakázek ve městě.

První na programu nicméně byla Stará synagoga, skrytá v uličkách města. Na trávníku před vchodem mě upoutal informační sloup projektu „10 hvězd / Revitalizace židovských památek v České republice“ a kovová deska na zdi budovy s podobným obsahem, odněkud mi důvěrně povědomým. Hned mi to došlo, tutéž desku znám z Židovské školy v Jičíně, jejíž revitalizace byla součástí projektu, a vzápětí si toto tušení ověřuji (a nyní přepisuji z fotodokumentace): Díky projektu, financovanému z prostředků EU a Evropského fondu pro regionální rozvoj, vzniklo na území ČR deset oblastních center židovské kultury. V nově rekonstruovaných památkových objektech je představeno jedinečné architektonické a kulturní dědictví českých Židů. Deset stálých expozic zachycuje v autentickém prostředí historii Židů v českých zemích.

Oněch „deset hvězd“ jsou Boskovice, Brandýs nad Labem, Březnice, Jičín, Krnov, Mikulov, Nová Cerekev, Plzeň, Polná a Úštěk. Vzpomínám si na někdejší návštěvy Polné a Mikulova (při různých příležitostech) a okamžik, kdy jsme náhodou potkali u jednoho židovského hrobu Achaba Haidlera s pejskem a moc pěkně, byť krátce si popovídali o tom, co se na těch náhrobcích vlastně píše.

Z desky s mapkou všech deseti center doplňuji ještě, že projekt byl „realizovaný Federací židovských obcí v České republice v letech 2010-2014“. Reagoval jsem hned a obrátil se na pana architekta s otázkou, zdali zná Jana Kindermana, který se zasloužil o rekonstrukce jičínských židovských objektů (kromě synagogy máme židovskou školu a na okraji valdické obory židovský hřbitov). Odpověď zněla, jak bych neznal, Kinderman je koordinátor projektu a zítra se máme setkat. Svět je malý, Honzu jsem nechal pozdravovat.

Stará synagoga, Dům šámese a někdejší Pomocná synagoga, z níž je dochované pouze obvodové zdivo, se nacházejí v jednom prostoru. Stará a Pomocná synagoga představuje řadu pěti synagog v Plzni, v prostoru Pomocné synagogy je dnes pomník obětem holocaustu zvaný rovněž Zahrada vzpomínek, totiž 2600 oblázků, na nichž jsou napsána jména židovských obětí z Plzně a okolí z doby nacistické okupace. Četl jsem si některá ta jména, překvapilo mě, že třeba Lederer je rovněž jméno židovské.

V budově Staré synagogy pohovořil ing. arch. Jan Soukup o postupu rekonstrukcí židovských památek v Plzni, ale i o historii Židů a židovské kultuře, což jsme si posléze mohli doplnit na informačních tabulích a ve vitrínách na emporách ve dvou patrech, kde jsou umístěny exponáty vztahující se ke klíčovým okamžikům života v židovském prostředí, židovským svátkům, židovskému kalendáři aj. Dozvěděli jsme se o tom, jak musela být synagoga nenápadná, jak byly přejímány prvky evangelických kostelů (zmíněné empory, výslovně jsem se na to pana architekta zeptal, protože tuhle architekturu znám z německých kostelů, a on mi to potvrdil), o problémech při rekonstrukci stavby, o „povinné“ orientaci synagogy a zvláštním řešení tohoto problému u Velké synagogy, o vnitřním sporu o tom, jak má Velká synagoga vypadat, „nespokojenosti“ obou stran a konečném výsledku atd.

Z letáku Plzeň / Židovské tradice a zvyky přejímám stručný text o Staré synagoze:

Plzeňská Stará synagoga byla postavena v roce 1859 podle projektu Martina Stelzera v zahradě židovského obecního domu. Jedná se o budovu v novorománském slohu s pomocným vnějším schodištěm do patra, které složí jako únikový východ. Do hlavního sálu je vestavěna dvoupatrová ženská galerie na dřevěných sloupech. Výzdoba dřevěného svatostánku, obnoveného při rekonstrukci budovy v letech 2010-2014, je doplněna iluzorní malbou na omítce.

Synagoga byla od roku 1869 vybavena varhanami, ty se však nedochovaly. Po výstavbě tzv. VBelké synagogy na Klatovské třídě (roku 1892) sloužila Stará synagoga jen k příležitostným akcím. Dnes se jedná o aktivní zasvěcenou synagogu.

V těsném sousedství Staré synagogy byla roku 1875 zřízena tzv. Výpomocná synagoga. Obě stavby byly propojeny zděným schodištěm, které vedlo na galerie. Výpomocná synagoga sloužila ve 20. století jako skladiště. Dnes z ní zbyly jen obvodové zdi, které byly opraveny a vnitřní prostor synagogy pietně upraven na památník plzeňských obětí holocaustu – zahradu se jmény obětí napsanými na oblázcích.

Celkové náklady na obnovu Staré synagogy dosáhly v rámci projektu Revitalizace židovských památek 31 939 000 kč.

Z letáku
Velká synagoga v Plzni
přepisuji části textu:
vzniklo za finanční podpory:
Magistrátu města Plzně / Nadace Rudolfa Löwyho a plzeňských židů na záchranu plzeňských synagog / Nadačního fondu obětem holocaustu / Nadace Židovské obce v Praze

… Nevíme sice přesně, kdy se o stavbě třetí novodobé synagogy začalo uvažovat, ale již r. 1874 za tímto účelem zakupuje zdejší židovská obec pozemek se zájezdním hostince a stájí na 60 koní na plzeňském předměstí … (2. 12. 1888) byl položen základní kámen nové synagogy dle návrhu vídeňského architekta Maxe Fleischera. Dva měsíce nato jsou již představitelé plzeňské obce nuceni konstatovat, že náklady plánované výstavby přesáhly místními cenami finanční možnosti obce a v srpnu 1889 od původních plánů … zcela upouští. V následujících měsících obec nechává zpracovat několik variantních skic, které podmínila vytvořením 1200 míst k sezení … poté, co se Emanuel Klotz vzdal honoráře za vypracování stavebních plánů, pokud by byl pověřen vlastní výstavbou, stává se tento známý plzeňský stavitel a majitel cihelen autorem největší synagogy v ČR a druhé největší v Evropě. V listopadu téhož roku jsou nové plány schváleny, počátkem března 1891 je stavba započata a v srpnu 1893 ukončena.  … slavnostně otevřena ve čtvrtek 7.9. 1893 … Jen zázrakem přečkala synagoga i období komunistické zvůle a nebyla přestavena na městské lázně či tržnici. … Snaha židovské obce o záchranu této památky vyvrcholila v letech 1994-1998, kdy došlo k částečné rekonstrukci.

Velká a Stará synagoga
https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_synagoga_v_Plzni
https://cs.wikipedia.org/wiki/Star%C3%A1_synagoga_v_Plzni
https://www.virtualtravel.cz/plzen/velka-synagoga/hlavni-lod.html
https://www.pruvodce.com/synagogaplzen/

Stará synagoga
https://www.gemaart.cz/cs/aktualni-zakazky/149-dum-samese-a-stara-synagoga-plzen

https://plzen.idnes.cz/v-plzni-zacne-oprava-temer-nezname-stare-synagogy-fvx-/plzen-zpravy.aspx?c=A110505_145223_plzen-zpravy_pp
https://radio.cz/cz/rubrika/zpravy/v-plzni-byla-po-desetiletich-otevrena-stara-synagoga

Pomocná synagoga / Pomník obětem holocaustu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomocn%C3%A1_synagoga_v_Plzni
https://www.christnet.cz/magazin/zprava.asp?zprava=3579

Deset hvězd / Revitalizace židovských památek v ČR
https://10hvezd.cz/cs/

Ing. arch. Jan Soukup
https://www.atelier-soukup.cz/index.php?goto=luz3tm5q&sekce=luz3tm5q&lng=cz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Soukup_(architekt)

Synagogy na webových stránkách o zajímavostech města Plzně
https://old.oplzni.eu/index.php?page=2&kat=19270&subkat=192

Moje fotodokumentace
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Kapitoly_z_Plzne_2016_Uvod_a_zidovske_synagogy/

 

Zpět