Philip Roth / Americké pastorále

04.08.2013 21:45

Na Pulitzerovu cenu byl nominován už Rothův první díl Zuckermanovské trilogie Elév (orig. The Ghost Writer), dostal ji ale až za knihu Americká idyla (chceme-li Americké pastorále, The American Pastoral), po několika dalších nominacích – za Operaci Shylock či za Sabbathovo divadlo.

Děj románu, který vyšel v roce 1997 a je součástí tzv. Americké trilogie, je – jako jeden z menšiny – pojednán v příspěvku české Wikipedie, dokonce s charakteristikou třech hlavních postav, Seymoura „Švéda“ Levova, středoškolské sportovní hvězdy, Dawn  Dwyerové, dcery irských katolíků, a jejich dcery Merry, kolem níž se točí dění celého turbulentního příběhu, plného zvratů – s typickou rothovskou hysterií a kypícími emocemi, od nichž k čtenáři směřuje jedna základní otázka: Proč? Co se ve světě, který vypadal, že je v pořádku, tak strašlivě zvrtlo. Zvláště v pasážích, kdy se ze „slušné“ dívky stala pomahačka teroristů a džinistka, která nosí roušku přes ústa, a otec se ji pokouší dostat „zpět“ – marně.

Z formálního hlediska je to „rámcový příběh“, totiž příběh, který o hlavních protagonistech vypráví Nathan Zuckerman, v jiných románech hlavní protagonista a alter ego amerického židovského spisovatele. Kdyby toto byl studentský blog se „školními úkoly“ či obsahy, pak bych připojil, že knihu velmi vřele doporučuji ke čtení, ježto má spád a čtenáři není dopřáno oddechu.

Snad ještě stojí za to zdůraznit, že tuto knihu (MF Dnes, 2005) překládala dvojice klasiků českého překladu, Rudolf a Luba Pellarovi (jiní překladatelé Rothova díla: Jiří Hanuš, např. Sabbathovo divadlo, Druhý život, Lidská skvrna, Josef Línek, Spiknutí proti Americe, Jana Hejná, Nemesis aj.)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Americk%C3%A1_idyla

Zpět