Petula Clark / Downtown

05.10.2016 01:14

Petula Clark / Downtown
příběhy kultovních songů / signature songs

Petulu Clark čeští posluchači začali vnímat v 60. letech, kdy měla své největší hity, ale kdy také bylo prostředí (rozhlas, televize, časopisy), v němž se zpěvačka z jiného …. mohla objevovat. Přitom ovšem nahrávala již od roku 1949, zpívala písničky pro děti, a od poloviny padesátých let už byla úspěšnou zpěvačkou. V 60. letech nicméně dochází k určitému zlomu, poté co britská zpěvačka přesídlila do Francie a zpívá francouzsky a německy. V tu dobu také přicházejí její největší hity. Sailor, Romeo, Monsieur, Chariot, Casanova, Downtown, My Love, I Couldn´t Live Without Your Love, This Is My Song.
Zkusím přidat ještě nějaké další informace (dle německého článku na Wikipedii), které ji ukážou v poněkud plastičtějším světle: Již v sedmi letech zpívala na jevišti, v jedenácti letech měla svůj rozhlasový pořad „Pet’s Parlour“ a v roce 1944 získala svou první filmovou roli ve filmu A Medal for the General. Do roku 1950 hrála v takřka 20 filmech a tak se stala dětskou filmovou hvězdou ve Velké Británii. Od roku 1949, jak už řečeno, začala nahrávat gramofonové desky. První byla coververze písně americké populární zpěvačky Teresy Brewer Music, Music, Music. V roce 1950 dostala u gramofonové firmy Polygon Records, pozdější  Pye Label, nahrávací smlouvu. Se songem
Where Did My Snowman Go? se poprvé dostala do britské hitparády (19. místo). Do roku 1957 se pak umístila sedmkrát. V těchto letech působila i v rozhlase, v televizi a na jevišti.

V britských médiích byla prezentována Petula Clark i nadále coby dívčí hvězda. V rodné zemi tomuto zaškatulkování nemohla uniknout, přestože jí už bylo pětadvacet, a to byl důvod, proč v roce 1957 usadila ve Francii, kde se stala populární nejen deskami ve francouzštině, ale i úspěšným koncertem v pařížské Olympii. Uzavřela smlouvu s nahrávací firmou Vogue a ta se postarala o to, že v následujících letech měla víc hitů než ve své rodné zemi. V roce 1972 si vzala francouzského žurnalistu Claude Wolffa a měla s ním dvě děti a jednoho syna.

Od rokuk 1960 začala Petula Clark vydávat desky v různých jazycích, začala s němčinou, když její první singl byl Du bist mein Anfang / St. Tropez, natočený v londýnském Pye Studios, vydaný ale až na podzim u Vogue. Následoval německý titul Monsieur, který se v německých hitparádách dostal na první místo. Do roku 1971 natočila zpěvačka 22 singlů v němčině. V následujícím roce 1961 se vrátila do britské hitparády, když natočila anglickou coververzi Sailor původně německého titulu Seeman. Stejně tak úspěšné byly desky v italštině a španělštině.

V roce 1964 začala spolupráce s britským producentem a songwriterem Tony Hatchem a tím její nejúspěšnější období její kariéry. Na anglické Wikipedii je kariéra Petuly Clarkové rozčleněna jako „začátek kariéry“, „evropská sláva“ v letech 1957 až 1964 a „mezinárodní sláva – éra »Downtown«“ od roku 1964. Touto písní získala Clarková celosvětový úspěch – v Anglii skončil sice „jen“ na druhém místě, ve Spojených státech se ale udržel v žebříčcích 16 týdnů a dosáhl pozice nejvyšší. Získal Grammy za nejlepší singl v kategorii rock´n´roll. S písní My Love se Petule Clark podařilo podruhé dostat se na špičku v USA. Její největší úspěch pak byl titulní song z Chaplinova posledního filmu Hraběnka z Hongkongu, který Charlie Chaplin složil. Televize BBC uvedla seriál This is Petula Clark, který běžel na obrazovkách od poloviny roku 1966 do začátku roku 1968. V roce 1968 přivítala britskou zpěvačku americká televize NBC, kde během zpívání protiválečného duetu s názvem On the Path of Glory , který složila, uchopila za paži Harry Belafonta, s nímž píseň zpívala. Nikomu z nás asi dnes nepřipadne, že by se něčemu podobnému vůbec měl podivovat, v Americe té doby bylo něco podobného v době rasových nepokojů povážlivé.

Kromě natáčení Petula Clarková podnikla tourné po Evropě, Africe a Severní Americe, vystupovala v nočních klubech a televizních show, natočila řadu filmů a vystupovala v muzikálech. Ještě v roce 1995 vystupovala v roli Normy ve Websterově Sunset Boulevard v londýnském Westendu.

https://de.wikipedia.org/wiki/Petula_Clark

https://zivotopis.osobnosti.cz/petula-clark.php

https://www.youtube.com/watch?v=Zx06XNfDvk0
 

Zpět