Petr a Dalibor Kapras

12.10.2015 21:54

Petr a Dalibor Kapras
noticka o neuvěřitelných náhodách

Volal mi kamarád z Prahy, který se pohybuje v nejvyšších patrech muziky, jestli si vzpomínám z dřívějška na jméno Kapras. Že je to taky Jičíňák. Říkám mu, no jasně, klávesák, hrál v různých kombech, pamatuju ho někdy ze sedmdesátých let ze Slávie (krásná funkcionalistická budova, kde byla perfektní vinárna ještě ve starém střihu), trochu jsme se mu posmívali, že jednoduché písničky zahlcuje nejrůznějšími alterovanými akordy (které zase naopak jen tak běžně nikdo moc neuměl, ale do rockové muziky se příliš nehodily), byl v osmdesátých letech ředitelem ZUŠky (tenkrát ještě LŠU, Lidová škola umění) v Hořicích (tenkrát ještě Hořice v Podkrkonoší). Věkově by to ale neodpovídalo, byl o dost starší než já, nejspíš už nežije.
Hledám pak na internetu, našel jsem článek Zdenky Vaškovové, ředitelky hořické ZUŠky v Jičínském deníku, napsaný k příležitosti 50. výročí založení školy 1958, kde se zmiňuje, že do funkce ředitele nastoupil v roce 1985 Petr Kapras. Hledám pak dál směrem, který mi naznačil Béďa, že totiž dotyčný Kapras je šéfem orchestru Karla Vlacha. Nu a v životopisu Dalibora Kaprase, který nacházím na webových stránkách ZUŠ Říčany, se píše, že soukromě studoval hru na trubku u Josefa Svejkovského, absolvoval konzervatoř v Teplicích atd., a od roku 1981 se stal členem Orchestru Karla Vlacha. Tam už mimochodem v té době hrál (a dodnes hraje) jiný Jičíňák, jeden z bratrů Bydžovských, vynikající trombonista Bohouš. Na stránkách Orchestru Karla Vlacha pak zjistíme, že Dalibor Kapras je také šéfem souboru Septet Plus Orchestra, v němž jsou sólisté Orchestru Karla Vlacha a Big bandu Radio Praha a který spolupracuje s řadou známých zpěváků a zpěvaček.
Tak, ale teprve teď jsme u toho. Než Dalibor Kapras dosáhl tohoto postavení, začínal – to bylo ještě v šedesátých létech – jako člen tanečního orchestru Studio 60 v Jičíně (v místní kultuře legenda) a dechové hudby Agrostrojanka (další legenda), a na trubku a akordeon se učil v Lidové škole umění v Hořicích. Nezapomněli jsme na začátek povídání, tedy že v této škole byl ředitelem Petr Kapras, že?

Pointa celého textu je v tom – to jsem se pak dozvěděl, ke svému překvapení, v dalším mém telefonátu do Prahy – že dva muzikanti s takto shodnými životopisnými údaji, včetně hodně neobvyklého jména Kapras, nejsou ani otec a syn, ani nejsou jakkoli příbuzní. Zkrátka i v hudebním světě existují neuvěřitelné náhody.

https://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/jchorice-zuska-historie20081130.html
https://www.zusricany.cz/cs/dalibor-kapras
https://www.orchestrkarlavlacha.cz/
https://www.septetplus.cz/

Zpět