Perlička na dně

04.05.2011 17:12

Perlička na dně
Pár knížek Bohumila Hrabala

Jedna z prvních Hrabalových knih, které vyšly tiskem (ovšem nepočítáme-li dvacetileté období, kdy Hrabalovy knihy zůstávaly až na výjimky v rukopisech, vyšla pouze Ztracená ulička, 1948, dvě povídky Hovory lidí, 1956, dostupné omezenému počtu čtenářů, protože vydané ve Spolku českých bibliofilů, a uvádí se ještě Skřivánek na niti, 1959, kniha, která ale nakonec vydána nebyla). Perlička na dně vyšla v roce 1963. Studentům říkávám, že musejí dávat pozor na přesné znění toho názvu – „Perlička…“, zatímco „Perličky na dně“ (plurál, „o jedno písmenko“) je název filmu (1965). Onu chybu má i jinak skvělý Tomáš Odaha, který na jedné stránce uvádí zfilmování Hrabalových děl.
V tehdejší době oblíbený formát filmů, sestavených z několika povídek různých režisérů (jakési miniantologie), zahrnuje povídku Smrt pana Baltazara (režie Jiří Menzel),  Podvodníci (režie Jan Němec), Dům radosti (režie Evald Schorm),  Automat Svět (režie Věra Chytilová) a Romance (režie Jaromil Jireš).  Filmová povídka Sběrné surovosti, natočená podle textu Baron Prášil (scénář Bohumil Hrabal, Juraj Herz, režie Juraj Herz), určená původně rovněž do filmu, se nakonec do něj metráží nevešla a uváděla se samostatně.
Na adrese iReferáty.lidovky jsou „probrány“ tři z dvanácti povídek – Večerní kurs, Staré zlaté časy a Křtiny. Alespoň trochu podrobnější komentář jsem našel ještě na adrese sklisen.cz. A pak ještě pár dalších, na poslední jsou uvedeny názvy všech 12 povídek. Nebudu tady rekapitulovat obsahy, už jen jedna poznámka: Filmové zpracování nepřevádí přesně děj povídek, liší se i třeba v zajímavých detailech. Prozaický originál později zfilmované povídky se jmenuje Smrt pana Balisbergra.

Kniha
https://ireferaty.lidovky.cz/2/2107/Perlicka-na-dne    https://www.sklisen.cz/sahaweb/index.php?Page=5&Detail=358.txt
https://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/bohumil-hrabal/podvodnici-perlicka-na-dne.html
https://referaty.atlas.sk/slovencina-a-cestina/citatelsky-dennik/19379/?print=1

Film
https://www.odaha.com/bohumil-hrabal/filmova-ztvarneni
https://www.fdb.cz/film/15655-perlicky-na-dne.html
https://www.sms.cz/film/perlicky_na_dne
https://www.csfd.cz/film/1537-perlicky-na-dne/
Ke koukání
Smrt pana Baltazara
https://www.youtube.com/watch?v=sCPt3F1IIVI
https://www.youtube.com/watch?v=wHmFB0OV3RU

Zpět