Paul Hindemith / Der Schwanendreher

14.04.2015 15:14

Paul Hindemith /  Der Schwanendreher
dílo Paula Hindemitha / skladby pro violu

Skladba, kterou Paul Hindemith nazval Der Schwanendreher, má podtitul Konzert nach alten Volksweisen für Bratsche und kleines Orchester, tedy Konzert na staré lidové způsoby pro violu a malý orchestr. Byl složen v roce 1935 a jeho premiéra se uskutečnila v Amsterodamu v listopadu téhož roku v podání autora, který si ji napsal pro sebe. Koncert pro sólovou violu a orchestr patří k základnímu repertoáru tohoto žánru (tj. v modernistické hudbě) vedle koncertů Williama Waltona (1928–1929; přepracován 1961) a Bély Bartóka (1945).

Každá z vět je složena na jednu starou německou lidovou píseň (druhá věta na dvě písně), proto se skladba také někdy uvádí jako "Concerto from Old Folk Songs". Od poslední z lidových písní (čtvrté) také vychází název celé skladby, která má název „Seid ihr nicht der Schwanendreher?“ Slovo „obraceč labutí“ je středověký výraz pro pomocníka kuchaře, který otáčel rožněm, na kterém se opékala labuť. Nicméně význam tohoto slova má ještě další konotace: Obrací se ke kultuře potulných středověkých muzikantů, kteří hráli na flašinety (přesněji pouliční varhany, Drehorgel, které vypadají podobně jako flašinet, ale mají jiný způsob tvoření zvuku, totiž varhanní píšťaly) či na niněru, která mohla mít právě tvar labutího krku, jak to dokládají skladatelovy poznámky k práci i s kresbou.
Skladba reflektuje i společenskou situaci, totiž nacismus, v té době již velice ostře vystrkující růžky. Bolest a vyčlenění, společenské momenty oné doby, se ozývají v druhé větě, kde viola hraje melodii, jíž odpovídá text „Již do déle nevydržím.“ či „Měl jsem smutný den“. Hindemith, který realizoval skladbu, jak zmíněno s Willemem Mengelbergem v Amsterodamu, tuto skladbu nikdy neuvedl v Německu.

Info
https://www.hindemith.info/en/life-work/biography/1933-1939/werk/orchestral-works/
https://en.wikipedia.org/wiki/Der_Schwanendreher
https://de.wikipedia.org/wiki/Drehorgelspieler

Muzika
Der Schwanendreher ∙ Frankfurtský rozhlasový symfonický orchestr ∙ Antoine Tamestit ∙ Paavo Järvi
Konzert nach alten Volksweisen für Bratsche und kleines Orchester ∙
I. »Zwischen Berg und tiefem Tal«. Langsam - Mäßig bewegt, mit Kraft ∙
II. »Nun laube, Lindlein, laube!«. Sehr ruhig - »Der Gutzgauch auf dem Zaune saß«. Fugato,  Wie am Anfang ∙
III. Variationen »Seid ihr nicht der Schwanendreher«. Mäßig schnell - Ruhig bewegt - Zeitmaß wie früher - Lebhafter ∙

https://www.youtube.com/watch?v=NkFbrUEhSCc

Zpět