Paleo, Primal, Whole30

23.11.2014 10:54

Novou módou ve stravování, která získává stále více přívrženců, je paleolitická strava, strava lidí "lovců a sběračů". Její propagátoři, kteří říkají, že jim tento životní styl přináší novou energii a že je zdravotně pozitivní, neboť snižuje vysoký tlak a cholesterol (to je ovšem argument možná dobré poloviny všech "novinek" v této oblasti), vycházejí z toho, že lidský organismus se nedokázal přizpůsobit trendům posledních několika staletí či tisíciletí, stravovacím návykům, které prošly radikální změnou s tím, že se z lovce stal zemědělec, nehovoře o posledních desetiletích supermarketů. Zdravé je tedy vyhnout se mléčným výrobkům a obilninám a vrátit se k masu a zelenině, jednoduše řečeno. A s takto jednoduše řečeným nacházíme opět styčné body s řadou jiných diet. Problematickou záležitostí může být v okamžiku, kdy začíná tvrdit, že k masu patří také tuky, tam nastává diskuse s nutričními terapeuty, odborníky na stravování. Jak to všechno je? Zřejmě nejlepší je vše prostudovat a případně vyzkoušet. S rozumem si vyslechnout i nové zvěstovatele jediného řešení i ty, kteří přicházejí se svými argumenty a mohou nám připadat při svém zaujetí jednostranní, případně fanatičtí. Nemusí to tak být, může to být pouze sdělení vlastní zkušenosti, která působí v době, kdy vyjádření vlastního názoru není zrovna samozřejmostí. Pravda, může být naopak i výrazem snahy zařadit se do nějakého společenství, a kdybych chtěl být zlý, pak nové komerce či stádnosti.
Název "paleo" najdeme v knížce, která ovšem česky (zatím) nevyšla (autorem je Robb Wolf, kniha se jmenuje The Paleo Solution), zatímco druhé dva související pojmy, "primal" a "whole30", máme textově už podchyceny (autorem posledního programu jsou Dallas a Melissa Hartwigovi, autorem knihy The Primal Blueprint bývalý sportovec Mark Sisson). Vyhledal jsem pár odkazů. A možná můžou být zajímavé i pro ty, kdo chtějí prostě vyzkoušet nikoli paleo, ale prostě něco nového.

Paleo
https://www.paleodietapocesku.cz/p/co-je-paleo-dieta.html
https://www.annajermarova.cz/paleo-z-pohledu-nutricni-terapeutky/
https://www.paleolifestyle.cz/
https://robbwolf.com/je-paleo-strava/
Primal
https://www.meltingpotdiaries.com/2014/06/primal-plan-aneb-nejucinnejsi-zpusob-jak-zhubnout-zustat-zdavy-a-netrpet-u-toho/
https://eat-like-a-king.blogspot.cz/2013/06/paleo-primal-stravovani.html
Whole30
https://www.annajermarova.cz/tag/paleoprimal/
https://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste (zde i další odkazy)
https://www.facebook.com/jidlonaprvnimmiste

 

Zpět