Ornette Coleman / Free Jazz: A Collective Improvisation

21.10.2012 19:45

Ornette Coleman / Free Jazz: A Collective Improvisation
vynikající alba free jazzu 60. a 70. let

Americký jazzový hudebník, alt- a tenorsaxofonista, trumpetista a dokonce i houslista, skladatel, narozený v roce 1930 v Fort Worthu v Texasu, je jednou z nejvýznamnějších osobností v historii jazzu. Pionýr free jazzu a tvůrce „harmolodie“ byl autodidakt, v devatenácti letech odešel z domu, aby unikl bludnému kruhu bídy a rasové diskriminace na jihu USA a v Los Angeles se postupně vypracoval na konci padesátých let ke startu pozoruhodné hudební kariéry.

V ní mělo album, které dalo jméno celému směru, totiž Free Jazz: A Collective Improvisation, vydané u Atlantic v roce 1961, zásadní úlohu. Bylo totiž výtvorem v oblasti atonálního avantgardního jazzu, plného barevně zvukových efektů a zároveň pozoruhodným konceptem, reagujícím na v té době se prosadivší stereofonii zdvojeným kvartetem nástrojů, sestávajícího vždy z dřevěného dechového nástroje, trubky, kontrabasu a bicích nástrojů, přičemž každý z obou byl přiřazen jednomu ze dvou stereokanálů. Kompozice byla šestidílná svita s kolektivními improvizacemi, členěná fanfárovitými unisono tématy či clustry dechových nástrojů, a mnohdy posazená na rytmu shuffle, který hrála zdvojená rytmická složka. Funkčně harmonické základy byly odstraněny ve prospěch atonality volných improvizací. 21. prosince 1960 byla deska nahrána na jeden take.

Peter Niklas Wilson ve své analýze hovoří o tom, že v nahrávce jsou přítomny některé principy, které v následujícím vývoji free jazzu byly rovněž odstraněny. Především je soubor rozdělen na rytmické a melodické sekce, rovněž úloha bandleadera je dominantní, zatímco později se právě tyto momenty zásadním způsobem změnily. Uveřejnění alba s malbou Jacksona Pollocka The White Light (1954) vyvolalo celou řadu kontroverzí a odmítnutí, dokonce příznivci tohoto směřování měli problémy s jeho přijetím. V dnešním odstupu a kontextu ovšem nahrávka nepůsobí jako chaotická výbušná směs tónů, spíše jako klasika jazzové moderny.

Text tohoto příspěvku je v podstatné míře překladem z německé Wikipedie na adrese
https://de.wikipedia.org/wiki/Free_Jazz:_A_Collective_Improvisation

https://www.youtube.com/watch?v=UrzOzgYL1-o&feature=plcp 1. část
https://www.youtube.com/watch?v=WueK9AgWXUg 2. část
https://www.youtube.com/watch?v=VJeCaPmla70&feature=relmfu 3. část
https://www.youtube.com/watch?v=BaPFyIAQNIc&feature=relmfu 4. část

 

Zpět