O létání a o snech / Richard Bach

29.12.2010 00:20

Takhle tady „lidé“ žijí, ve velkých krabicích podobných domům, aby se uchránili před deštěm a sněhem, po stranách jsou vyřezané díry, aby viděli ven. Pohybuje se v malých krabicích různých barev s koly na rozích. Krabicovou kulturu potřebují, protože každý z nich si myslí, že je uzavřeno do krabice zvané tělo. Ruce, nohy a prsty potřebují, aby mohli pohybovat tužkou a různými nástroji; jazyk, protože zapomněli, jak komunikovat, oči, protože zapomněli, jak vidět. Zvláštní malá planeta. Kéž bys tu byl. Na shledanou doma.

To je úryvek z knihy Most přes navždy (Synergie Publishing, Praha, 1998, 2010, s. 101). Trochu mi připomíná Saint-Exupéryho, ať už ty jeho letecké romány či Malého prince, trochu Fulghuma. S prvním má ostatně společné to létání a především to, co nazývám jasnou myslí, totiž to, čemu se hloupě říká optimismus a co trochu vystihují výrazy otevřenost, vstřícnost, protipól misantropie a nevrlosti všeho druhu, popřípadě i kritičnosti až hrůzostrašnosti thrillerů (jako v poslední době třeba Palahniuk), které ovšem také mají něco do sebe. Ale tato poloha, u Fulghuma ještě doladěná zvláštním, opět pozitivním humorem, který ovšem obrušuje skrytý patos, který si myslím, že má, je dnes vzácná jako šafrán.

Je to snění, ale nikoli děsivé barokní sny surrealismu, ale snění poetické. Snění proměňující se v létání, živené naopak létáním. Osvobozující a hledající svobodu. Dotýkající se nějak smyslu života. Stejně jako příběh o hledání blízké osoby a sbližování s ní v knize Most přes navždy, osudové lásce autora k ženě v románu označené jako Leslie Parrishová, příběhu, který přes takovéto téma není sentimentální. Jako pozitivní životní energie, která snad tryská z takových knih jako Dobrý člověk ještě žije či Ten, který sázel stromy. Vstřícná energie, jak ji charakterizuje vysvětlivka ke slovu synergie, které je součástí názvu nakladatelství, které knihu vydalo:

Když se dva prvky setkají takovým způsobem, že velikost toho, čeho mohou dosáhnout společně, mnohonásobně přesahuje součet toho, čeho by dosáhly každý zvlášť, vzniká synergie. Synergetické interakce přinášejí nápady a inspiraci, vytvářejí volnou energii pro další růst a zjemňují komunikaci a vnímání. Jak říká starý čínský text: „Čistota mysli, která vznikla na základě toho, co je správné, může svět změnit a zdokonalit.“ / literatura transformace

Richarda Bacha jsem znal ještě v době, kdy u nás nebylo nic přeloženo. Markéta Strašrybková, kolegyně, s níž jsme později překládali Cestu čaje, mi tenkrát dala svůj překlad Racka Jonathana Linvingstona, který jsem pak přepsal na stroji. Nedělal jsem samizdaty politické, nýbrž poetické. Věřil jsem v sílu poezie. Dnes se trochu podivuji titulu knihy vydané pod názvem Jonathan Livingston racek. Ovšem, podstata ale bude trochu jinde. V každém případě si myslím, že snění a létání k sobě patří. Nikoli. Vím to zcela bezpečně, mám to ověřené už někdy od studentských let.

Richard Bach
https://cs.wikipedia.org/wiki/Richard_David_Bach
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Livingston_Racek
https://www.vrana.cz/racek/
https://ld.johanesville.net/bach

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dobr%C3%BD_%C4%8Dlov%C4%9Bk_je%C5%A1t%C4%9B_%C5%BEije
https://ireferaty.lidovky.cz/2/464/Dobry-clovek-jeste-zije-Rolland-Romain
Cesta čaje

https://www.urasenke.cz/chado.htm
https://www.dobrycaj.cz/CatalogItem.aspx?id=153&at=0

Muž, který sázel stromy
https://www.teepek.cz/skaut-fun/4218-muz-ktery-sazel-stromy./
https://www.deniky.zeny.cz/slona/muz-ktery-sazel-stromy-1/muz-ktery-sazel-stromy.html

film
https://www.fdb.cz/film/44181-muz-ktery-sazel-stromy.html
https://www.youtube.com/watch?v=7StZTr7RLOQ
https://www.youtube.com/watch?v=ed4sDI_tuuQ&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=obZbwTG2oDw&feature=related

Zpět