Nové pražské galerie 1989 / 2009

15.04.2010 04:04

Za posledních dvacet let se mnohé v naší zemi změnilo k nepoznání. Několik pozoruhodných výstav a televizní pořad s Jiřím Švestkou, který v loňském roce otevřel vedle své pražské galerie také galerii v Berlíně, bylo impulsem pro tento článek, jenž se rozhlíží po nových a novějších galeriích, které tady před Listopadem nebyly. První takovou změnou, ještě o rok dříve, byla odhalená gotická krása Domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí, který je dnes už samozřejmou součástí jeho panoramatu. Výpis si ovšem zdaleka nedělá nárok na úplnost, už jen proto, že vznikají nové a nové objekty.

Dům U Kamenného zvonu
Galerie Hlavního města Prahy má celou řadu objektů, jen na Staroměstském náměstí má expozice ve dvou objektech (také v horních patrech Staroměstské radnice).
https://www.firmy.cz/detail/703891-galerie-hlavniho-mesta-prahy-dum-u-kamenneho-zvonu-praha-stare-mesto.html
Na starších fotografiích Staroměstského náměstí s Týnským chrámem bychom podobu Domu U Kamenného zvonu, jak ji známe dnes, nenašli. Pro pamětníky byl tento gotický palác nevýznamnou stavbou, teprve rok před Listopadem byla při rekonstrukci stržena novobarokní fasáda a objevila se jeho původní, do té doby skrytá podoba.
https://www.ghmp.cz/?page=vystavazvon1#skryty2
https://www.scheufler.cz/fotogalerie/Frantisek-Fridrich-Staromestske-namesti-a-radnice-kol-1870/scheufler-6-p5.html?fotografie=5
https://www.turistik.cz/cz/kraje/hlavni-mesto-praha/okres-hlavni-mesto-praha/praha-okres-hlavni-mesto-praha/staromestske-namesti
https://www.pis.cz/cz/praha/pamatky/dum_u_kamenneho_zvonu
V současnosti (duben 2010) ve výstavních prostorách probíhá souborná výstava „Zdeněk Sklenář / Deset tisíc věcí – deset tisíc let“.  

Dům U Zlatého prstenu
Pozoruhodnou stavbou nedaleko Staroměstského náměstí a v dosahu Týnského chrámu je komplex dvou domů, který dostal název Dům U Zlatého prstenu. Je rovněž jedním z prostorů ve správě GHMP. Po rekonstrukci v 90. letech (Vlado Milunič) bylo v roce 1998 otevřeno několik pater především pro umění 20. století.
https://www.ghmp.cz/?page=expoziceprsten#skryty2
https://www.pis.cz/cz/praha/pamatky/dum_u_zlateho_prstenu
Dlouhodobá, zajímavě uspořádaná výstava s názvem Po sametu zahrnuje několik generací (65) současných výtvarných umělců. Autoři koncepce výstavy a katalogu: Sandra Baborovská a Karel Srp
https://www.kudyznudy.cz/cs/aktivity/2010-01-31-1358-za-poznanim-praha-1.html
https://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/clanek.phtml?id=654693
https://www.pragueout.cz/umeni/articles/po-sametu-4902
Jedna z recenzí upozorňuje např. na skutečnost, že vedle sebe jsou umístěna díla Adrieny Šimotové a Josefa Bolfa (1971), která rezonují zajímavým způsobem.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Adriena_%C5%A0imotov%C3%A1
https://www.prague-art.cz/katalog/autori/123-adriena-simotova

https://www.josefbolf.com
https://www.pragueout.cz/umeni/articles/josef-bolf-ty-nejsi-ty-ty-jsi-ja

Galerie Jiří Švestka
Galerie Jiřího Švestky je přední pražská soukromá galerie. Jiří Švestka je přední český teoretik umění a galerista. Bohaté zkušenosti z pobytu v zahraničí před rokem 1989, kdy pracoval jako galerista v německých zemích, uplatňuje znovu otevření nové galerie v Berlíně (2009), kde například nyní vystavil dílo Krištofa Kintery (předtím v Praze).
https://www.jirisvestka.com
https://www.atlasceska.cz/praha/galerie-jiri-svestka

Galerie Klementinum
Galerie Klementinum byla otevřena v historických prostorách Národní knihovny ČR, svoji činnost zahájila v roce 2006 tematicky odpovídajícím způsobem výstavou Jezuité a Klementinum.
https://www.ikaros.cz/galerie-klementinum-zahajuje-vystavou-jezuite-a-klementinum
V roce dvoustého výročí narození velkého českého básníka K. H. Máchy se k jeho dědictví přihlašuje výstavou Svět zašlý - Máchův kraj na starých mapách.
https://www.rozhlas.cz/regina/denik/_zprava/716862
https://www.radio.cz/cz/static/machuv-rok/index
https://www.macha-2010.cz

Museum Kampa / Nadace Jana a Medy Mládkových
Veřejnosti zřejmě nejznámější nový objekt určený pro prezentaci umění po Listopadu, v rekonstruovaném historickém komplexu Sovových mlýnů, otevřený v roce 2001.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Meda_Ml%C3%A1dkov%C3%A1
https://www.museumkampa.cz/cs/O-Janovi-a-Mede-Mladkovych-33.htm
Známý je příběh „židle“, která za velké vody v Praze uplavala…

Centrum současného umění Dox v Holešovicích
Za vznikem moderního komplexu prezentujícího dnešní podoby umění stojí dva muži, kteří mají bohaté zkušenosti s moderním uměním ve světě. Leoš Válka, ředitel centra, žil a podnikal do roku 1995 v Austrálii, Jaroslav Anděl, umělecký ředitel, byl před Listopadem např. kurátorem řady výstav v New Yorku, řadu let pracoval jako ředitel NG ve Veletržním paláci v Praze. Cílem instituce je podle statutu podpora rozvoje moderního výtvarného umění.
https://www.doxprague.org
https://kultura.ihned.cz/c1-37414140-takhle-vypada-prazska-verze-entropy
V poslední době zaujala veřejnost např. výstava Malik Urvi II skupiny Pode Bal.