Nikolaj Rimskij-Korsakov / Šeherezáda

15.08.2013 23:21

Šeherezáda, op. 35, je symfonická báseň ruského skladatele 19. století Nikolaje Rimského-Korsakova. Pochází z roku 1888. Orchestrální dílo, které svým námětem vychází z pohádek Tisíce a jedné noci, se vyznačuje dvěma typickými znaky ruské hudby, speciálně tohoto skladatele: pestrou instrumentací a v ruské říši hluboce zakořeněnou fascinací vším orientálním.

Obsazení je napsáno pro romantický orchestr, dílo má čtyři věty, skladatel se nechal nakonec přemluvit označit je programatickými tituly, později je ale přece jen odstranil a nahradil označeními tempem s argumentem, že nechce vinterpretovávat do hudby nějaká vyprávění.

I. Moře a Sindibádův koráb (Largo e maestoso — Allegro non troppo)
II. O careviči Kalendáři (Lento — Andantino — Allegro molto — Con moto)
III. Láska careviče a princezny
(Andantino quasi allegretto — Pochissimo più mosso — Come prima — Pochissimo più animato)
IV. Svátek v Bagdádu. Moře. Loď se tříští na útesu pod bronzovým jezdcem. (Allegro molto — Vivo — Allegro non troppo maestoso).

Téma na začátku označuje tyranského sultána. Nicméně brzy, po několika akordech dřevěných nástrojů, které připomínají skladbu Sen noci svatojanské Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, zazní jediné téma, které se v každé větě znovu opakuje; je symbolem samotné vypravěčky, Šeherezády, ženy, které se jediné podaří jej uklidnit. Jedná se o působivou melodii sólových houslí, k níž se připojuje doprovod harfy.  

Náměty z pohádek Tisíce a jedné noci nezaujaly pouze ruského skladatele. Seznam filmů, hudebních děl, muzikálů, slovesných převyprávění aj. by zabral možná celou další stranu. Výběr je na české stránce Wikipedie, komentující arabské literární dílo. Na anglické stránce o hudební skladbě je podrobnější popis jednotlivých vět.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tis%C3%ADc_a_jedna_noc
https://de.wikipedia.org/wiki/Scheherazade_%28Rimski-Korsakow%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Scheherazade_%28Rimski-Korsakow%29

https://www.youtube.com/watch?v=17lEx0ytE_0
https://www.youtube.com/watch?v=s_pkRH2DZuw&list=PLC71911CFFE76951A

Zpět