Neřež a Katka Koščová

21.09.2014 23:11

Před pár dny dávali na Tv-Art koncert skupiny Neřež a Katky Koščové. O Neřež jsem dlouho neslyšel, kdysi to byla pro mě velice zajímavá kapitola v české populární hudbě. Respektive ještě předchozí uskupení, z něhož později Neřež vzniklo a které mělo v názvu stejná písmenka, ale bez háčků. Nerez. To znamená tři výrazné osobnosti, Zuzana Navarová, Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský.

Nerez se čímsi lišil od ostatní hudební produkce, i když i dnes člověk vnímá zároveň rysy charakteristické právě pro onu dobu.  První alba na konci osmdesátých let, festival Stará láska Nerez a Vy a cédéčko na začátku let devadesátých téhož jména, pak různé peripetie včetně spolupráce s Jaromírem Nohavicou a novým souborem. Tak kvalitních, originálních a propracovaných písniček nebylo mnoho, měřeno právě onou „jinakostí“, napadají mne, aniž bych chtěl na někoho pominout, hvězda Vlasty Redla a jeho společenství, Bratři Ebenové či Jablkoň.

Dnes meze alternativy pokročily, Neřež je naopak sevřená klasika. Kvalita zůstala, mám pocit neodbyté, pečlivě a přitom neupoceně zahrané muziky. Na záznamu koncertu z paláce Akropolis v roce 2013 zahrál Neřež staré písničky, ale také nové, z projektu Vlakem na Kolín v roce 2012. Procházím si informace a zjišťuji, že písnička tohoto názvu je v albu Krausberry jménem Na větvi. Napsal ji skutečně Zdeněk Vřešťál, když byl členem bluesrockové formace Krausbery. Písničky Zuzany Navarové zazpívala Katka Koščová.

Katka Koščová je pro mě tak trochu zjevení. Nejdříve jsem si vůbec neuvědomil, že je to Slovenka, tak dokonale českou výslovnost bez jakéhokoli akcentu má. Vyhrála Slovensko hľadá Superstar v první sezóně, tj. 2004. Vystudovala filozofii a estetiku na Prešovské univerzitě, se sestrou Veronikou zpívala v britsko-slovenské skupině Heaven’s Shore, která odehrála v Evropě více než 2000 koncertů. Písničky Zuzany Navarové zpívá jinak, po svém, nenapodobuje svou předchůdkyni. Zpívá lehce, dokonale intonuje, má příjemný hlas. Vřešťál se Sázavským si umějí vybrat.  

Pokusil jsem se zachytit z televizního archivu názvy všech písní, nevím, zda jsem nějakou nepřeskočil. Nebezpečný síly / Truhlářská / Benátecká Vrutice / Podivín / Klapka / Vlakem na Kolín. Jednu písničku zazpívala kladenská skupina Zrní (fotografoval jsem je nedávno na Šrámkově Sobotce, album zde).  Na dně (přichází Katka Koščová) / Černá voda / Za poledne / Kočky / Kytička / Já s tebou žít nebudu / Tisíc dnů mezi námi

Odkazy
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1143638030-ct-live/21354215534-nerez-a-katka-koscova/

Zpět