Největší jeskyně světa

08.08.2011 19:10

Největší jeskynní systém na světě je Mamutí jeskyně (Mammoth Cave) ve stejnojmenném parku v americkém státě Kentucky. Jeho oficiální název je Mammoth-Flint Ridge Cave Systém podle hřebenu, pod nímž se nachází. O jeho délce se uvádějí se různé údaje, ten nejvyšší je 630 kilometrů. Je to ale proměnlivá hodnota, protože další objevy údaje neustále hodnoty posunují, víceméně se pak mohou i proměňovat jednotlivá pořadí v žebříčku nejdelších, a stejně tak největších či nejhlubších podzemních přírodních útvarů. Jako nejdelší jeskynní systém byla známa již dříve, ale definitivní prvenství získala po druhé světové válce, když se propojila s Flintovou jeskyní, tehdy třetí nejdelší jeskyní na světě. V blízkosti se nacházejí další dva velké jeskynní systémy, Fisher Ridge a Martin Ridge. Pokud by se podařilo je prokázat souvislost s Mamutí jeskyní, vznikl by systém chodeb a labyrintů, dlouhý neuvěřitelných 800 kilometrů.
Legenda praví, že jeskynní prostory objevili bílí osadníci, konkrétně John Houchin nebo jeho bratr Francis Houchin v roce 1797, když sledoval při lovu zraněného medvěda a našel otvor do země v blízkosti řeky Green River. Na pozemku obsahující tento historický vstup byl nejprve zkoumaný a registrován v roce 1798 pod názvem Valentine Simons. Jeskyně byla využívána jakožto zdroj salnytru draselného, tj. dusičnanu draselného či starším termínem ledku draselného, používaného při výrobě střelného prachu. Jedním z prvních lidí, kteří začali prozkoumávat jeskyni, byl Stephen Bishop, afro-americký otrok a průvodce po jeskyni během čtyřicátých a padesátých let 19. století. Nakreslil první rozsáhlé mapy jeskyně a zevrubně ji popsal. V roce 1908 proměřil mladý důlní inženýr z Berlína Max Kämper 35 mil jeskynního komplexu. Zakreslil precizně mohutné kaverny, chodby, propasti, jezírka a podzemní řeky. Na plánu o rozměrech více než jeden metr zachytil různobarevně různá poschodí s názvy každé strže. Američtí speleologové považují tyto plány za milník podzemní kartografie.
V létech 1927-1941 se hovoří o hnutí, které vedlo k prohlášení Mamutí jeskyně za národní park. V roce 1981 byla zařazena do seznamu světového dědictví UNESCO a v roce 1990 vyhlášena za biosférickou rezervaci.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mammoth_Cave_National_Park
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mamut%C3%AD_jeskyn%C4%9B_%28USA%29

https://www.mammothcave.com/outdoor.htm
https://www.youtube.com/watch?v=tDO4FKms4vQ

Další české stránky
https://www.infoglobe.cz/zajimavosti/mamuti-jeskyne/
https://cestovani.idnes.cz/nejdelsi-jeskyni-sveta-se-pysni-usa-nejhlubsi-se-ukryva-v-abchazii-1dj-/igsvet.aspx?c=A110630_141821_igsvet_tom
https://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/128941-nejdelsi-jeskyni-na-svete-je-ta-mamuti/
https://www.tyden.cz/rubriky/relax/cestovani/nejdelsi-jeskyne-sveta-je-v-usa-nejhlubsi-v-abchazii_205836.html

 

Zpět