Nákupní centra drží roční půst

09.02.2012 23:37

Kdysi jsem si přál, aby v našem malém městě Jičíně vyrostlo nákupní centrum. Říkal jsem si, snad to pomůže k tomu, aby se rozhýbaly podnikatelské mechanismy a narušily stereotypy přežívající z doby socialismu, kdy buď ceny obchodníci nechávali fixní, i když už banány byly shnilé na pultě, místo aby se snažili zboží prodat (zažili jsme tenkrát to přizpůsobování takřka hodinu za hodinou na nedávné cestě v Paříži) nebo šroubovali ceny nehorázně nahoru, protože prostě ještě zákon poptávky a nabídky nefungoval.
Když pak na Novém Městě vznikl nový supermarket a za nějaký čas další u trati, opravdu se začaly ceny hýbat, zatímco v okolních městech zůstávaly nahoře. Druhá věc je samozřejmě, jaký vliv tyto tlaky začaly mít na kvalitu potravin, jak se – tak, jak je to v Čechách obvyklé – objevily naše specifika, tj. nájezdy určitých skupin na zboží se slevou atd. Nicméně protože Jičín je z urbanistického hlediska opravdu strukturován (např. pěší zóna tady vznikla velmi brzy, podobně zóna průmyslová), začaly v uzlových místech (v blízkosti „kruháků“) vznikat supermarkety další a další, až jsem si jednoho dne, kdy otevřeli už asi pátý (na patnáctitisícové město), řekl, proboha, kdo tohle všechno sežere? Kdo ještě tohle všechno může sežrat?
Mohl, vyrostly dokonce ještě další, stejně jako se rozrůstaly po celé zemi. V jednom březnovém čísle minulého roku (2011) časopisu Euro vyšel článek s názvem Centra drží roční půst s podtitulkem „Poprvé za dvacet let letos v ČR nevyroste žádné nové nákupní centrum“. Samozřejmě, existující centra se budou proměňovat i nadále, ale všechny okolnosti (včetně poklesu hospodářského růstu, nechci-li používat slovo krize) se promítly i do této okolnosti. Je to ovšem jeden zlom v jednom grafu, nicméně stojí podle mě za zaznamenání.

https://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=684858
https://www.cushwake.com/cwglobal/jsp/newsDetail.jsp?Country=1100090&Language=CS&repId=c45800020p

https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/cesi-prilis-neutraceji-trzby-drzi-nad-vodou-jen-prodej-aut_222114_diskuze.html
https://www.cyrrus.cz/zpravodajstvi/aktuality/tesco-pokles-trzeb-1
https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet-miliardaru/tykacuv-czech-coal-ohlasil-razantni-pokles-trzeb-i-zisku_214439.html

Zpět