Na Šrámkově Sobotce 2015 / VI

20.07.2015 13:29

Dvě výstavy / Hana Voříšková a Adolf Born
7. a 9. 7. / Šolcův statek

Výstavy na Šolcově statku jsou pravidelnou součástí Šrámkovy Sobotky. Tu první letošní, jejíž vernisáž se konala v neděli 5. 7., byly práce Heleny Samohelové. Výstavu si uvedla sama, úvodní hudbu obstaral Jazz H Factor Františka Kozderky (informace mám z programové brožury, o autorce přidávám dole odkaz). Následující jsem už viděl, Obrazy a knížky výtvarnice, loutkářky a učitelky výtvarného oboru ZIŠ v Chocni jsem i nafotil. Hlavní hrdinové jejích prací jsou „panáčkové“, najdeme je jak na plátnech, tak v knižních sekvencích, knížky byly rozmístěny na velkém stolu „sednice“, tedy výstavní síně statku.

U třetí výstavy jsem přišel na vernisáž, komentovat nějak Adolfa Borna v tomto kontextu nemá příliš smysl, úvod k jeho osobnosti přičinila kurátorka výstavy Blanka Stehlíková. Poté vystoupil Přemysl RutMarkétou Potužákovou. V programové brožuře je uveden jen pan profesor, ale i z někdejších vystoupení, kterých jsem byl účasten (zajímavé bylo ono na pódiu auly Lepařova gymnázia v Jičíně v rámci festivalu Jičín – město pohádky, které jsem měl organizačně na starosti) si pamatuju, jak galantně se právě choval ke kolegyni, která s ním nyní vystupovala i v Sobotce (to je už dlouho, to byl ještě docent). Trochu žertuji, doufám nikoli nemístně, vystoupení „hrou“ a  s metavýznamy probíraného je Rutovo východisko, u nějž se hlásí k Ivanu Vyskočilovi. Také tentokrát se publikum úžasně bavilo. A mě pak potěšila ještě jedna věc, že jsem na vernisáži potkal pár dobrých známých.

Snad jen ještě dodat, že Adolf Born sám účasten nebyl, vygoogloval jsem si teď tedy alespoň své fotky z vernisáže v Jičíně.

https://www.solcuvstatek.cz/index.php/kultura/vytvarnici/helena-samohelova/
https://www.solcuvstatek.cz/index.php/kultura/vytvarnici/hana-voriskova/
https://www.solcuvstatek.cz/index.php/kultura/vytvarnici/adolf-born/

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Sramkova_Sobotka_2015_Hana_Voriskova_a_Adolf_Born/

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Vernisaz_Adolfa_Borna_v_RMaG_Jicin_15._listopadu_2011/

Zpět