MyZeil

04.02.2011 12:19

Nákupní centrum ve Frankfurtu nad Mohanem

Nákupní centra se i u nás rozrůstají jak houby po dešti. Zprvu byl hlad po tom zkrátit náskok zemí směrem na západ od nás, případně se pokusit je „dohánět“, dnes už se mnohdy divíme, jak je možné, byť žijeme v zemi konzumu, vůbec všechna ty i nadále se rozrůstající obchody, sítě hypermarketů, značkové domy atd. udržet v provozu. Změnila se i filozofie staveb a nakupování vůbec, atd. Ale o tom není tento článek, i když se k tomu asi také dostaneme. Přestože jsme se hodně přiblížili, najdeme v zahraničí některé stavby, které berou dech. Pojďme k věci:

MyZeil je nákupní centrum ve Frankfurtu nad Mohanem, pátém největším městě Německa, které bylo otevřeno zhruba před dvěma roky, 26. února 2009. Je součástí komplexu budov Palais Quartier ve středu města a svůj název odvozuje od nákupní ulice Zeil, proslulé už svými paláci a hotely od dob baroka a která od devatenáctého století patří k nejvýznamnějším nákupním ulicím Německa. Slovo „Zeil“ (Zeile) znamená také řádek v tisku, řadu domů či prostě ulici, podobné názvy jsou známé např. i ve Vídni v části, kde jsou secesní řady domů. Je zajímavé, že název vzbudil vlnu ostré kritiky, přestože podtrhuje historickou tradici města, při slavnostním otevření  řekla starostka města Petra Rothová, že je to název „málem geniální“, protože se vyslovuje stejně německy i anglicky.

Šestipatrová budova v těsné blízkosti Muzea Porúří v historické budově Zeche Zollverein (Cech celní spolek)  je opláštěna zhruba 3 200 trojúhelníkovými skleněnými prvky, celková plocha je 77 000 m2, nákupní plocha třech spodních podlaží 52 000 m2, je zde umístěno zhruba sto obchodů. Název prostoru s restauracemi Gastro-Boulevard , nacházející se v horním podlaží, je dokladem filozofie stavby nákupních středisek jako města, tedy organického a kompaktního prostoru se všemi funkcemi, které město má. Tak jsou dnes samozřejmé kadeřnické salóny či fitness centra, dokonce koupaliště a ovšem prostor pro děti.

Architektem je Massimiliano Fuksas (1944, Řím), také básník, designer a malíř. Studium architektury ukončil v Římě v roce 1969, to už měl otevřené své první architektonické studio (1967), v Paříži pak, v souvislosti s přesunem těžiště své působnosti do Francie v osmdesátých letech, otevřel druhé (1969), a konečně třetí studio ve Vídni a čtvrté právě ve Frankfurtu (1997). Byl hostujícím profesorem celé řady univerzit v Evropě a v Americe, např. na univerzitě v Hannoveru, Akademii výtvarných umění ve Vídni, Columbijské univerzitě v New Yorku, nositelem celé řady vyznamenání.

S těmito místy je rovněž spjata jeho působnost jako architekta. Je členem poradního sboru pro architektonické uspořádání Berlína, autorem Vienna Twin Tower,  137 metrů vysoké věže ze skla a oceli. Jinou zajímavou stavbou je koncertní hala Zenith ve Štrasburku. K nejnovějším realizacím patří kostel svatého Pavla ve Foligno v Itálii (2009) či Peresovo mírové centrum v Tel Avivu (2008).

https://www.myzeil.de/

https://de.wikipedia.org/wiki/Zeil
https://de.wikipedia.org/wiki/Palais_Quartier  
https://www.eikongraphia.com/?p=2241
https://www.archiweb.cz/architects.php?type=arch&action=show&id=644
https://www.archiweb.cz/buildings.php?type=arch&action=show&id=2819

 

Zpět