Muzeum v Hořicích v Podkrkonoší

16.01.2012 22:15

Navštívil jsem dvě výstavy v hořickém městském muzeu. První, Karel Jaromír Erben a jeho doba byla příspěvkem k velkým oslavám, které probíhaly samozřejmě i (a především) v jeho rodném kraji. Miletín, Erbenovo rodné město, je z Hořic coby kamenem dohodil. Řekl bych, že výstava sestávala ze třech složek. První z nich byly převzaté panely s informacemi o životě básníka-klasika, které jsou dostupné i v elektronické podobě na adrese dole pod textem. Druhou, samozřejmě nejcennější, je vlastní expozice sbírkových předmětů, mnohdy vzácných knih či dalších materiálů, které ukazují šíři Erbenova působení v české kultuře. Součástí expozice a třetí složkou je i jedenáct hádanek pro děti, kdy podle předmětů mají poznat baladu nebo pohádku z Erbenova díla.
Druhá výstava je doprovodná expozice ke stejnojmenné knize Zmizelé Hořice z ediční řady Zmizelé Čechy nakladatelství Paseka, jejíž jednou ze dvou autorů je ředitelka muzea paní doktorka Oldřiška Tomíčková, spoluautor Mgr. Václav Bukač je rovněž pracovníkem muzea. Expozice ve Štorchově síni je přehledná, - chtělo by se říci „vzdušná“ -,   tematicky rozvržená, na panelech je spousta zajímavých věcí, samozřejmě hořických pomníků („města kamenné krásy“), škol, kostelů, ulic, hospod, nerealizovaných projektů. Jednou z dominant výstavního prostoru je model hořického náměstí s kostelem, jiným činka místního borce vzpěrače.
Hořickému muzeu i městu samému by stálo za to věnovat zásadní pozornost. Tento text si ovšem nenárokuje více než být pouhou úvodní poznámkou dokumentačního alba na Rajčeti, byť by bylo lépe muzeum „s atmosférou“ navštívit osobně.

Karel Jaromír Erben a jeho doba
Výstava, soutěž a další články a odkazy k tématu
https://www.horice.org/cz/fotogalerie/2011/10/vernisaz-vystavy-karel-jaromir-erben-a-jeho-doba/
https://www.horice.org/cz/fotogalerie/2011/11/tudy-chodil-karel-jaromir-erben/ https://www.ucl.cas.cz/

Zmizelé Hořice
https://www.kosmas.cz/knihy/126751/zmizele-cechy-horice/
https://www.horice.org/cz/clanky/nova-kniha-o-zmizelych-horicich-v-prodeji/
https://www.horice.org/cz/fotogalerie/2011/06/vernisaz-zmizele-horice/

Moje fotky
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Mestske_muzeum_v_Horicich/

Omylem vymazáno, datum původní editace 15. 11. 2011

Zpět