Murano

26.06.2011 21:34

Většinou nejsem nijak odvázaný ze šperků, z řady důvodů. Určitě existují šperky nádherné a dokázal bych se nadchnout pro něčím originální výtvory, vzácnost materiálu, ušlechtilost a já nevím co ještě jsou něco, pro co mám pochopení, nicméně přemýšlím, co by to muselo být, aby se mi tajil dech, zdali by to měla být ohromující nádhera či klasická ušlechtilost. Většinou mám problém s tím, že za nejdražšími šperky si moc neumím představit odpovídající noblesu ženy, která dává na odiv něco, co si na sebe pověsila, nebo mi vadí určitý druh nevkusu, který bývá s nošením šperků často spojen, nebo naopak lacinost cetky, která se hodí spíš k ženské od kolotoče s přehnaně nalíčenou tváří než k dámě. Vím, že je to moje chyba, nevím čeho, zda výchovy či nedostatku příležitosti pohybovat se přirozeně v nejvyšších kruzích.
Nedávno přijela dcera z Benátek a přivezla mámě komplet, náhrdelník a náušnice. Zhotoveny ze skla s názvem Murano. Jakýsi malý impresionistický obraz faset pastelových barev v obdélníkovém či hranolovém kousku skla a dvou malých koblížků z téhož materiálu. Jako by z těch kousků vycházela nějaká vnitřní záře, Martina říkala, že když zasvítí slunce, tak se to sklo úplně rozzáří. Co to proboha je? Prý to je značka, která patří k jednomu ostrovu u Benátek, a je to onen exportní artikl, který je charakteristický, a jedinečný právě pro tohle místo. Musím říci, že jsem opravdu nadšen. Nedovedu vysvětlit to tajemné kouzlo, které je přítomné u materiálu tak „obyčejného“, jako je sklo. Podívám se, co najdu na webu.

***

Přečetl jsem si, že v roce 1921 byli benátští tvůrci skla donuceni přestěhovat se právě na tento ostrov, který se v následujících sto letech stal proslulý výrobou skleněných perel a zrcadel. Došlo mi to. Ano, je to ta tradice benátských zrcadel, unikátních někdy od renesance po celé Evropě. Teď už tomu rozumím. V tom malém kousku sklíčka jsou generace lidského umu. A ta tradice vede nejspíš až kamsi do Indie, neboť tam našli archeologové určité typy výrobků, které mají podobné technologie jako ty benátské. Tímto vysvětlením se ovšem tajemství nevytratí. A to je dobře.

https://en.wikipedia.org/wiki/Murano
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Dichroicclose.jpg
https://www.jegem.com/1/subhome.aspx?node=murano_glass_jewelry&KNL-google-1&gclid=CMyEjd6n1KkCFQol3wodaA0XMQ
https://www.lubeadsplus.com/
https://www.wisegeek.com/what-is-dichroic-glass.htm

Zpět