Měšťanská beseda v Plzni

20.11.2016 20:14

Měšťanská beseda v Plzni
kapitoly z Plzně 2016

Jeden z highlights (zlatých hřebů, vrcholných zážitků) mého letošního pobytu v Plzni byla návštěva budovy Měšťanské besedy, nacházející se v jedné části plzeňského parkového okruhu, totiž v Kopeckého sadech, kousek od náměstí Republiky či od Divadla J. K. Tyla či Západočeského muzea, resp. mezi oběma kulturními institucemi.

Prohlídka na předchozí objednávku pro skupinu EXODu byla, podobně jako u jiných témat, nutná – překvapení nad architektonicko-výtvarným skvostem nezměrné. Srovnával jsem s Národním domem na Vinohradech, kde jsem byl na přelomu minulého a letošního roku na báječném koncertě Dashi, Moondance Orchestra Martina Kumžáka a Komorní filharmonie Pardubice. Samozřejmě jsou to všechno budovy reprezentující měšťanskou společnost své doby, prostřednictvím novorenesance a secese, můžeme to vnímat jako její sebeadoraci, to však nic nemění na tom, že to jsou umělecké skvosty.

V případě plzeňské Měšťanské besedy skvosty první třídy. Pročítal jsem si teď historii rekonstrukce budovy, za dob socialismu necitlivě „upravené“ podle dobových kritérií, tj. prostřednictvím umakartu atd., a ocenil velice kvalitní řemeslné i výtvarné provedení oprav s vědomím, že to určitě nebylo jednoduché dát vše do původního stavu. Zaznamenávám znovu jméno ing. arch. Jana Soukupa coby jednoho z autorů rekonstrukce (setkali jsme se s ním v plzeňských synagogách, na jejichž rekonstrukci rovněž pracoval), architekta Aloise Čenského, autora návrhu stavby (navrhoval například rovněž pražské Vinohradské divadlo), stavitele Františka Kotka, který postavil v Plzni řadu dalších budov, malíře Ládi Nováka, který také spolupracoval s Mikolášem Alšem, Františka Křižíka, který dodal budově osvětlení (v nedaleké budově Západočeského muzea je vystavena jeho historická elektrická lampa) atd.

Kromě toho ale vnímám budovu Měšťanské besedy jako historické a kulturní místo. Navštívila jej při příležitosti svých přednášek celá řada významných osobností (F. X. Šalda, K. Klostermann, jehož jméno nese jeden ze sálů, Vendelín Budil, návštěvník secesní kavárny, J. S. Machar či Josef Hora, jejich seznam nalezneme na stránce Wikipedie), je tu divadélko JoNáš, svou historii tu má zmíněná secesní kavárna. Na YouTube nalezneme celou řadu aktuálních kulturních událostí, jako např. provedení kultovní Nové syntézy (Blue Effect) či koncert skupiny Nazareth. V tomto měsíci (6. listopadu 2016) zde vystoupila světoznámá jazzová legenda Billy Cobham. Hraje tu plzeňská filharmonie, rovněž program kina je zajímavý, a tak bychom mohli pokračovat.

Zachytili jsme interiéry budovy při přípravě maturitního plesu jedné plzeňské střední školy, něco jsem zachytil ve fotoalbu, na které je možné se podívat na Rajčeti.

https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9B%C5%A1%C5%A5ansk%C3%A1_beseda_(Plze%C5%88)

Alois Čenský
https://cs.wikipedia.org/wiki/Alois_%C4%8Censk%C3%BD

František Kotek
https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Kotek

MB aktuálně
https://web.mestanska-beseda.cz/aktualne/

Moje fotodokumentace
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Kapitoly_z_Plzne_2016_Mestanska_beseda/

Zpět