Matt a Kim

12.06.2011 19:06

Čas od času někdo udělá něco, u čeho se zdá, že se na všechno vykašlal. Na všechny ty okolnosti, které souvisejí se světem showbizu (to slovo vypadá divně, ale líbí se mi víc než šoubyznys, pokud ovšem nechceme zůstat u oficiálního show business), to znamená agentury, superpódia a desítky kamiónů, studia, reklamní shoty v televizi atd. atd. Kdysi tohle třeba udělal Paul McCartney, když jedno album natočil doma v obýváku. Dnes by se tomu snad ani nikdo nepodivoval, ale v sedmdesátých letech to bylo něco takřka nemyslitelného. Když tedy někdo udělá něco takového, působí to osvěživě, osvobodivě, super. Prostě se s tím nes**** (pardón, já to občas ještě píšu s hvězdičkami), jako třeba NightWork – zase jiným způsobem (říkají, že se jen baví).
Když si poslechnete na YouTube video Yeah Yeah (acoustic) dvojice Matt a Kim, budete hned vědět, co mám na mysli. Funguje to za jednoho přepokladu. Že totiž dotyčný něco umí, má talent a schopnost udělat něco jinak. Když neumí, pak je to jen trapárna, ať už vystoupí s velkým humbukem nebo se tváří, že si z toho dělá srandu.
Matt a Kim, dance punkové duo z Brooklynu, existuje na hudební scéně od roku 2006, kdy vydalo první stejnojmenné album. Následovalo album Grand, poslední je Sidewalds z listopadu loňského roku (2010). Dvojici tvoří Matt Johnson (keyboards) a Kim Schifino (drums), oba zpívají. Matt a Kim se znají od roku 2004 ze studií na Pratt Institute v Brooklynu, než se dali dohromady, hrál Matt na baskytaru v punkové kapele. Oba se pak naučili velmi rychle na nástroje, na které hrají a vystoupili, nejprve pro své přátele. Pak vyrazili na turné po Spojených státech, a jak se někde říká, „hráli v každé možné galerii a v každém sklepě“. Úspěch u nadšeného publika se dostavil, nejspíš i díky internetovým prezentacím na MySpace, YouTube apod., po prvním albu se rozjeli do Evropy, Austrálie, Japonska, na Nový Zéland. Z toho elementárního, charakteristického pro duo, totiž že jejich vystoupení vypadá spíš jako taneční party než skutečný koncert, se stala poznávací značka, k tomu přibyly trochu provokativní, nekonvenční videoklipy. A je to.

https://www.youtube.com/watch?v=ALNmVkHN8BA&feature=related  
https://en.wikipedia.org/wiki/Matt_%26_Kim
Další, jestli vás to baví:
https://www.youtube.com/watch?v=TUUsJ1iFIKY&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=9mN3Frq1xYI&feature=related
https://www.youtube.com/user/mattandkim

Zpět