Martin Stropnický, Matěj Stropnický, Anna Stropnická, Lucie Stropnická, Veronika Žilková, Zdeněk Borovec

09.07.2011 18:54

Dynastie Martina Stropnického. Impulsem byl článek v Impulsu o Anně Stropnické a vlastně poznámka, že příbuzným je rovněž Zdeněk Borovec. Že druhou ženou Martina Stropnického je Veronika Žilková, to vím od své ženy. Ta tyhle věci ví.

Martina Stropnického jsme měli zpočátku zaškatulkovaného jako jednoho z herců generace, kteří začali hrát v sedmdesátých/osmdesátých letech. Teprve postupně se otevíral jeho všestranný potenciál, který byl nejzjevnější ve dvou, vlastně třech, nejvýraznějších kariérních posunech, prvním, když vstoupil do diplomatických služeb, druhém, když se stal na čas ministrem kultury a konečně, když se ujal řízení Vinohradského divadla. U nás panuje, z minulých dob mnohdy oprávněná, nedůvěra k takovýmto životopisům, jako má Martin Stropnický. Když si nicméně uvědomíme, že touha být diplomatem byla vlastně tím prvním životním přáním, navíc zrozeným již v dětství rodiny diplomata, a přečteme si, jaká ocenění za herecké výkony Stropnický získal, veškeré pochybnosti padnou. Z inscenace Jistě, pane ministře je mohu s jistotou odhodit i já. Když si potom přidáte ještě písničkářství, knížky… klobouk dolů. A celá ta diplomatická kariéra. A k tomu slušný člověk.

Matěj Stropnický. Syn Martina Stropnického. Překvapilo mne, že on sám zdůrazňuje či dává na první místo politiku a žurnalistiku, je to nicméně pochopitelné, obor vystudoval, patří do rodiny diplomata. Tohle mne pochopitelně až tak příliš nezajímá, já jsem jej zaregistroval v roli Viléma ve filmu Máj či v nějakých těch televizních seriálech.

Seriálovou dceru Jana Šťastného v Ordinaci v růžové zahradě hraje Anna Stropnická, dcera herce a diplomata. Má za sebou i první filmovou roli, roli Bětky ve filmu F. A. Brabce V peřinách, který měl premiéru před několika týdny (16. 6. 2011).

Anna Stropnická také dost zeširoka komentovala rozvod svého otce s matkou Lucií Stropnickou, scénáristkou a textařkou, dcerou Zdeňka Borovce.  Lucie Stropnická, např. spoluautorka scénáře a několika písní muzikálu Kleopatra, vzpomíná na svého otce v pořadu TV Kam zmizel ten starý song.

Zdeněk Borovec byl pojem v českém textařském panteonu. Není to příliš přemrštěné, když řeknu, že u každé druhé písně, kterou zpíval Karel Gott, „Walda“ či Helena Vondráčková, byl pod textem podepsán právě on. Když se česká populární hudba přeorientovala z písně na muzikály, pustil se znovu do práce a tuším, že pro čtyři z nich napsal texty k písním. Když si přečtete na stránce Wikipedie jen výpis těch nejznámějších textů, je to takřka neuvěřitelné.

Veronika Žilková se nalézá v rodině Stropnických teprve od roku 2008, kdy se potřetí provdala za Martina Stropnického. Na rozdíl o doby, kdy zahrála tak vynikající role, jakou byla Marjánka ve filmu Vladimíra Michálka Zapomenuté světlo (ostatně podobně vynikající, jako byla role Bolka Polívky), je dnes spíš, ostatně podobně jako její dcera Agáta Hanychová, spíš na přetřesu bulváru jako jedna „ze čtyřech blondýn“ – vedle srdceryvné Venduly Svobodové, kolabující Ivety Bartošové – a teď nevím, která by měla být ta čtvrtá. Ostatně právě v jednom komentáři k Zapomenutému světlu je to, kam talent kdysi zajímavé herečky sklouzl, vyjádřen slovy  Veroniko, vykašlete se na ty stupída v TELE TELE :o.

 


Správně bulvárním způsobem, jako ostatně v celé řadě dalších případů, tyto příbuznosti a tato pokolení pojednávají stránky „rozkvetlé konvalinky“, viz dole odkaz.

Martin Stropnický
https://www.dnv-praha.cz/soubor/Martin_Stropnicky
https://www.csfd.cz/tvurce/8601-martin-stropnicky/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Stropnick%C3%BD
https://hn.ihned.cz/c1-32403470-martin-stropnicky-deset-minut-je-pro-me-vecnost

Matěj Stropnický
https://www.matejstropnicky.cz/zivotopis
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mat%C4%9Bj_Stropnick%C3%BD
https://www.csfd.cz/tvurce/40096-matej-stropnicky/
https://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-39011360-matej-stropnicky-chce-vest-stranu-zelenych-jsme-malo-kontroverzni-rika

Anna Stropnická
https://www.osobnosti.cz/anna-stropnicka.php
https://ona.idnes.cz/rozvod-rodicu-me-zasahl-rika-anna-stropnicka-f3r-/spolecnost.aspx?c=A110106_121757_spolecnost_job
https://www.novinky.cz/zena/styl/198583-anna-stropnicka-tata-mel-tvrde-vychovne-metody.html

Lucie Stropnická
https://www.kleopatra-muzikal.cz/cz/o_muzikalu/tvurci/stropni.htm
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1127325486-kam-zmizel-ten-stary-song/20454215603-zdenek-borovec/

Zdeněk Borovec
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Borovec
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_p%C3%ADsn%C3%AD_s_texty_Zde%C5%88ka_Borovce

Veronika Žilková
https://cs.wikipedia.org/wiki/Veronika_%C5%BDilkov%C3%A1
https://www.csfd.cz/film/6683-zapomenute-svetlo/

Václav Žilka
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_%C5%BDilka

Agáta Hanychová
https://www.agata-hanychova.cz/

https://www.rozkvetlekonvalinky.estranky.cz/clanky/patri-k-sobe/matej-stropnicky---anna-stropnicka.html

Zpět