Malá inventura Jičín 2016

18.09.2016 22:39

Letošní Malá inventura Jičín, vlastně jakýsi festival Valdštejnské loggie, konaný už poněkolikáté, formuloval své téma jakožto „divadelní bizárium“. Konal se ve dnech 15.- 18. 9. 2016, tj. od čtvrtka do neděle, spolupořadatelem byla Nová síť, „český kulturní network“, jak tuto organizaci založenou v roce 2004 označuje letos vydaná malá propagační brožurka.

K formátu „malé inventury“ se Valdštejnská loggie přihlásila poprvé v roce 2013 právě v kontextu Nové sítě, tenkrát ještě ve spolupráci s Institutem nového designu, která tvořila další vlákno souvislostí – tehdejší workshop institutu v jezuitské koleji a instalace site specific totiž navazovala na jedinečný projekt Město-krajina ve spolupráci s Mamapapa o. s. v roce 2000.

V prvním ročníku fesstivalu se o projektu na webových stránkách Valdštejnské loggie psalo: Malá Inventura Jičín 2013 aneb Ozvěny Malé Inventury je 1. ročník festivalu současné scénické tvorby a alternativního divadla v Jičíně,  pořádaným občanským sdružením Lodžie, ve spolupráci s Institutem Světelného Designu a o.s. Nová síť, bude převážně probíhat ve Valdštejnské lodžii, barokní památce na okraji Jičína.

Festival je součástí celorepublikového projektu Ozvěny Malé Inventury, jehož iniciátorem je o.s. Nová síť a hlavním cílem je decentralizace nového divadla a presentace současné scénické tvorby v regionech. Zároveň vychází z festivalu MALÁ INVENTURA, která je největším festivalem alternativního divadla v Praze a každoročně prezentuje to nejlepší, co za předchozí rok na poli nového divadla vzniklo.

Samotná Nová síť, která sídlí v pražských Holešovicích a prezentuje se podtituly „umění / vzdělávání / networking /art advokacie“ – o sobě na svých stránkách říká:

Spojujeme lidi a organizace tak, aby tvorba a živé umění byly organickou součástí běžného života. Podporou kreativity a svobodného jednání se podílíme na rozvoji současného umění i občanské společnosti v regionech ČR i v zahraničí.

Jiří Vydra, kastelán Valdštejnské loggie, přispěl letos – kromě samotného zapojení do Malé inventury / festivalu nového divadla, který se v letošním roce uskuteční kromě Jičína též v Českých Budějovicích a Opavě – zpracováním zmíněné brožury, jejíž grafiku zpracoval, zatímco jiný Jičíňák, Martin Vosáhlo, je autorem fotografií. Ty jsou s doprovodnými texty rovněž dostupné na webových stránkách Nové sítě (ve složce network, kde se pod obrázkem, identickým v brožuře, nachází text)  já si ale teď listuju v papírovém vydání: Adris Světlíková, Dagmar Kantorková a Petr Pola / Nová síť / Praha; Roman Černík / Moving Station / Plzeň; Zdeněk Závodný / Divadlo 29 / Pardubice; Jiří Vydra / Valdštejnské imaginárium / Jičín; Jan Kunze / OKO / Opava; Jana Ryšlavá / Cooltour / Ostrava; Jan Žůrek / DW7 / Olomouc; Martina Erbsová / Kontrapunkt / Hradec Králové; Berenika Poličková / Centrum kultury a vzdělávání Blatná; Martin Musílek / S radostí / Varnsdorf; Bára Paulátová / Kredance / České Budějovice; Adam Hruška / DIOD / Jihlava; Libor Kasík / UFFO / Trutnov.

To je poměrně pěkný přehled nové kultury (prohlédl jsem si nyní některé odkazy na webu), na stránkách Nové sítě jsou nicméně rozsáhlejší seznamy participujících lidí, souborů, projektů, kulturních organizátorů či festivalů, na tomto místě jsem předchozí výpisek z brožury přičinil také proto, že jedním z prvních dojmů na letošním festivalu Malá inventura byla projekce ve vjezdu do čestného dvora loggie, kudy se návštěvníci do areálu dostanou, nepůjdou-li přes samotnou salu terrenu. Projekce byla obrazově identická s brožurou, ostatně je to letos už druhá vizuální realizace, jestliže ta první byly Valdštejnovy sny na jiném místě loggie, rovněž s autorskou participací Jiřího Vydry. Projekce je dostupná i na Youtube.

Z programu samotné jičínské Malé inventury (lze se doklikat i k celoročnímu projektu, realizovanému od února do října, zajímavé i pro celý kontext fungování projektu) jsem se zúčastnil několika pořadů v sobotu 17. 9.. Prvním z nich byla „kavárenská performance v rámci divadelní kavárny Café Theatroom“ The Bird. Tanečnice Andrea Miltnerová, pozoruhodná osobnost v oblasti klasického i moderního tance a choreografie s celou řadou úspěchů nejen v našem Národním divadle, ale i na festivalech soudobého tance po Evropě, jejíž rozpětí sahá od barokní opery až k soudobým performancím,  a podobně renesanční osobnost Jan Komárek, který v tomto projektu má na starost světelný design, ztvárnili transformaci zraněného ptáka na malém prostoru kavárny loggie. Působivá byla scéna v okně, jehož prostorem vystoupila tanečnice do nebes. Krátký záběr z pořadu je na videu Café TheatRoom.

Kavárna samotná se stala zároveň právě místem projektu Café TheatRoom. V místnosti si diváci mohli sednout ke stolkům, které jsou dílem několika českých scénografů. Autorem jednoho ze stolků je rovněž Robert Smolík, scénograf a pedagog na Katedře alternativního a loutkového divadla, který spolupracoval s divadly, jako jsou Buchty a loutky či Minor, ale zároveň se angažuje v řadě kulturních aktivit v rodném Jičíně. Název stolku – Handa Gote – odkazuje k umělecké skupině Handa Gote research & development založené v roce 2005 a pracující „na pomezí divadla, současného tance, visuálního umění, hudby, performance a konceptuálního umění“. Vedle Roberta Smolíka jsou členy skupiny generačně zpříznění umělci Tomáš Procházka, Veronika Švábová a Jakub Hybler.

Autorem konceptu putovní divadelní kavárny Café TheatRoom je Jiří Vydra, na stránkách Nové síti se o ní píše následující:
Divadelní kavárna Café Theatroom vznikla pro čtrnáctý ročník festivalu Malá inventura v Praze. Kavárna byla jevištěm performancí a divadelních workshopů a návštěvníkům, umělcům, českým i zahraničním hostům sloužila jako festivalové centrum. Každý z osmi stolků kavárny představuje jeden divadelní svět, všechny společně tvoří příjemné prostředí nevšední divadelní kavárny.

V Jičíně (Valdštejnské loggii) byla vernisáž interaktivní divadelní kavárny v pátek 16. 9.

Na plateau Valdštejnské loggie následovalo v sobotu představení s názvem Cow Love, „pohybová performance francouzského tanečního dua Nanda Suc a Federica Robleda“. Představení v Čechách se kromě Jičína realizuje 21. září v Pardubicích, 28. a 30. září v Českých Budějovicích. Na webových stránkách Société protectrice de petites idées je možno přečíst si (ve francouzštině) texty, které jsou obsaženy rovněž v papírovém programu představení, označovaného žánrově jako du cynical lover circus / de la plastic minimal dance.

V programu pražské La fabriky, kde se v únoru konala u nás premiéra představení, je charakterizováno takto:

Cow love je koutek kuriozit, spojující vysokou módu sportu, kyselou chuť mléka, písniček, které se nikdy nestanou megahitem, plastové květiny a rozmary lásky. Dětská hra v odporné schizofrenii, pálící strana našich nejvybranějších obsesí: "chronická hloupost, radost z nedokonalosti". 

Nanda Suc & Federico Robledo spolupracují od roku 2012, kdy společně založili řečenou společnost Société protectrice de petites idées, Federico Robledo spolupracuje též s francouzským Galapiat Cirque, který procestoval celý svět.

Poslední, co jsem v sobotu viděl, byla skupina Fekete Seretlek. Přijeli pozdě, takže se představení konalo o hodinu později. Šest hudebníků a zároveň herců, absolventů pražské DAMU, obsazení akordeon, violoncello, trubka, kontrabas, housle a cajon, „zároveň pět hlasů“. Jiřího Jelínka, houslistu, si pamatuju (někde na Rajčeti jsou mé fotky) z jičínského náměstí, myslím, že to byly Valdštejnské dny (nebo Pohádka?), další muzikanti z různých zemí (Slovinsko, Slovensko), říkají o sobě, že je to „živá hudba a divadlo v jednom, počínaje klezmerem, napříč Švédskem, přes Balkán do Ruska, Irskem a Indií až k…“

Na YouTube je třičtvrtěhodinový záznam z festivalu Refufest (viz odkaz dole).  

Kromě skutečnosti, že jsme se všichni dobře bavili, je myslím na místě poznamenat, že program Valdštejnského imaginária se v poslední době dostal na další úroveň, s výrazněji internacionálními rozměry (už minule komentované Sergeant Pépere, ale i jiné, viz program, ale i třeba Petr Nikl, kterého jsem o Pohádce nestihl). Je dobře, že alespoň v určitých skromných mezích město přispělo finančně, takže bylo možno – po letech – alespoň otevřít kavárnu, kterou Jiří Vydra nyní využívá i v bohatém programu. Takže velká poklona.

Nová síť
https://www.novasit.cz/
https://www.novasit.cz/network
https://www.youtube.com/watch?v=0OTj8W66c7Q
Malá inventura
https://valdstejnskalodzie.cz/malainventura/festival
https://www.malainventura.cz/2016/
https://www.malainventura.cz/2016/o-festivalu

Andrea Miltnerová a Jan Komárek (transmutace)
https://www.alfredvedvore.cz/cs/program/tranzmutace--fractured--andrea-miltnerova--jan-komarek?pid=521&bck=program

Café TheatRoom
https://novasit.cz./poskytujeme/cafe-theatroom.html

Handa Gote
https://handagote.com/handa-gote/

Cow Love
https://www.societeprotectricedepetitesidees.com/
https://www.lafabrika.cz/143/program/cow-love-28-02-2016-20-00

Fekete Seretlek
https://www.feketeseretlek.cz/

Zpět