Magor

16.01.2012 22:17

Původně jsem nechtěl komentovat odchod Ivana Martina Jirouse, osobnosti, která se bez pochyby zapsala do české kulturní historie, ale i obrazu celé společnosti především druhé poloviny dvacátého století. Jen bych opakoval, co všichni víme. Důsledná nekonformnost, excentričnost či „solitérství“, jak to komentuje tisk, spojitost s Plastiky a českým undergroundem a disentem, vztah k široké paletě umění od výtvarného přes poezii, včetně experimentální či vizuální až po rockovou muziku. Kriminál před Listopadem, pozoruhodné skandály, hospodská kultura jako charakteristicky unikátní česká poloha (Křižovnická škola…) atd. Pro mne jako Jičíňáka skutečnost, že Magorovy labutí písně vznikly ve vězení Valdicích, k němuž dojdete z Jičína procházkou lipovou alejí.

Lajdáctví českého ražení na různých stranách mi nicméně nedá, abych něco nenapsal. Protože obvykle to nekomentuju, protože to bych se ukomentoval.  A dokonce bych řekl, že se to k Magorovi hodí, že by mávnul rukou nebo by se zasmál. Nebo by poznamenal něco vtipného, kde by mohl použít svou vlastní přezdívku. V Jičínském deníku (a věřím v řadě dalších tiskovin po celé zemi) je k dnešku (pátek 11. 11. 2011, že by magie těch čísel?) vytištěn článek Zemřel básník a rocker Ivan M. Jirous, kde se to jen hemží chybami nejen tiskovými. Jeho autorka je uvedena Jana Podskalská a ČTK. Ta za nic nemůže, nebo jen napůl, protože informace převzala ze stránky Wikipedie, kde je to taky špatně, jak jsem si ověřil, když jsem se podivoval nad jménem výtvarného teoretika, který Jirouse víceméně ukecal, aby studoval kunsthistorii. V novinách i ve Wikipedii je uveden jako Jiří Padrt, ve skutečnosti se jmenuje Jiří Padrta. Kdybych se nezabýval výtvarným uměním, tak bych si toho asi nevšiml, takto jsem zbystřil. O dvě věty dále se dočítám, že tématem Jirousovy diplomové práce byla „vizuální poezie v díle básníka Jiřího Koláře a Henri Michaux“. Ano, tak především básníků, protože Jirous zkoumá podobnosti českého a francouzského, přesněji francouzsky mluvícího belgického umělce, neboť oba se věnují podobnému oboru, totiž vizuální poezii, a tedy jsou oba básníci. A pak bych prosil genitiv Henri Michauxe, když je tedy ve druhém pádě Jiří Kolář. Autorem protestu proti policejnímu zásahu (to slovo policejnímu v textu mimochodem opět chybí) na CzechTek 2004 samozřejmě není Jiří Penc, nýbrž Stanislav Penc, což se mi podařilo na webu dohledat během dvou minut.

Vím, že se nekrology píší narychlo, ale když už někdo něco mastí ve veřejném informačním prostoru a živí se tím, tak by si měl alespoň základní věci ověřit, když už je neví.
 

P. S. Další psina je, jak se teď dočítám, kdo vymyslel přezdívku Magor. V Jičínském deníku se tvrdí, že to byl Eugen Brikcius, který byl příslušníkem výtvarné Křižovnické škole čistého humoru bez vtipu (pzn., už mi to připadá trapné, ale píše se to Křižovnická, nikoli Křížovnická), v článku, ke kterému je dole link, to byl Mejla Hlavsa, člen Plastic People of the Universe). A když už mám být opravdu hnusnej, tak poznamenám, že řádek s titulem inkriminovaného článku na straně 17 je přímo pod záhlavím se slovy „KULTURA /ZÁBAVA“. To je opravdu zábavné, když někdo umře. Vím, že tohle už je opravdu shoda okolností, kterou stěží někdo dokáže ovlivnit, ale když už jsem se do toho pustil, tak si to nemohu odpustit.

Pojednávaný článek (je tu ale jiné znění, jméno Michaux je tu správně, část o Pencovi zde není)
https://kultura.denik.cz/knihy/zemrel-basnik-a-rocker-ivan-m-jirous20111111.html

Jiné nekrology
https://www.denik.cz/z_domova/zemrel-martin-jirous-legenda-ceskeho-undergroundu.html
https://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/clanek.phtml?id=721060

Jiné stránky
https://magor.yc.cz/
https://life.ihned.cz/c1-33399980-pravdivy-pribeh-plastic-people-co-vsechno-napsal-jirous-o-plasticich
https://www.ceskatelevize.cz:8003/ct24/domaci/128060-magor-jirous-po-38-letech-konecne-zbaven-viny/
Videa
https://www.youtube.com/watch?v=gBy-eOYwpW8&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=Efv3sepE-qk&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=F0PYU42IPG4

P. S.
Hynek Zlatník mi poslal ještě tento odkaz:
https://www.ceskapozice.cz/magazin/kultura/pripad-magor

Zpět