Lorna Doone

12.12.2015 13:53

Lorna Doone
filmy na DVD

Příběh lásky a cti, BBC, Romance, 2001, režie Mike Barker, v rolích Martin Clunes, Amelia Warner, Richard Coyle, Jesse Spencer. 2 DVD

Z jednoduché obálky cédéčka nelze vyčíst ani ta základní data, pouze jméno autora literární předlohy R. D. Blackmora, jehož kniha je svým romantickým příběhem atraktivní pro filmaře. Je to jeden z námětů, které byly nesčetněkrát zfilmovány, poprvé už v roce 1912, tedy ještě v době éry němého filmu, v režii Wilfreda Noye a s obsazením Dorothy Bellew v hlavní roli. Následovaly snímky z roku 1922, 1934, 1951, televizní seriály z roku 1963 a 1976, a filmy z roku 1990 a 2001. Ten je obsažen na dívídíčku.

Hledám-li nějaké pro mne slušné textové východisko, nenacházím jej, jako obvykle na stránkách Wikipedie (o Blackmorovi je tu stránka v jazycích pro mě méně pohodlných, o filmu skoro nic), ale v kulturním magazínu AvenitaNet. Ještě předtím zmíním, že místo konání, které připomíná v mnohém dějiště románu Na větrné hůrce Emily Brontëové, je dnes uváděno i v průvodcích jako oblast Doone. Jedná se o Badgworthy Walley, nacházející se v jihozápadní Anglii mezi Devonem a Somersetem. Román, který příběh vypráví, vyšel v roce 1869.

Příběh se odehrává v roce 1675 za doby krále Karla II., kraj Exmoor je vzdálen několik dní cesty do Londýna, a vše, co se tu děje, je určováno rodinnými klany a venkovskými společenstvími. Jeden z těchto klanů jsou Doonovi, kdysi loupeživí rytíři, kteří terorizovali a olupovali zdejší obyvatelstvo. To zažívá mladý John Ridd (lokálně vyslovováno Jan), když klan napadl jeho vesnici. Jeho otec přišel o život, protože se bránil. Mladík přísahá, že se jednoho dne pomstí. Ve čtrnácti letech má při lovu ryb nehodu, když ho strhne vodopád a před utonutím ho zachrání dívka.

O několik let později, zhruba v jednadvaceti, dívku u vodopádu znovu potká. Spřátelí se a zamilují se. Věc má ale háček, dívka patří do klanu Doonů. John je šokován, odchází, posléze ale zjistí, že i ona má s klanem problémy. Má se stát královnou klanu, ale musí si vzít brutálního vůdce Carvera. John ji přemlouvá, aby s ním uprchla, ona se ale musí postarat o svého dědečka Sira Ensora, pak bude svolná.  Prozradí mu, že miluje Johna, jemu se hroutí představa o tom, že její vznešený původ umožní rodu získat zpět ztracené postavení v zemi. Snaha Riddových dovolat se spravedlnosti u všech instancí selhává, všichni soudcové jsou zapleteni do mocenských intrik, v Londýně se řeší, kdo bude příštím králem, kdo může být jeho spojencem (spor protestantů a katolíků atd.).

V den dědečkova pohřbu Lorna uprchne s Johnem a s pomocí jedné ženy z domu Doonových do jeho rodné vesnice a na velký konflikt je zaděláno. Turbulentní historie (Monmouthovo povstání, jehož vůdcem byl nemanželský syn Karla II. James Scott, který si činil nárok na trůn), další rozvíjení motivu náhrdelníku, který Lorně předal její dědeček, a který patřil lady Dugalové, přepadené a oloupené bandou vyvrhelů. Náhrdelník vede ke zjištění, že Lorna je ve skutečnosti dědičkou jednoho z největších bohatství v zemi (to byl i důvod Carverův, proč o ni tolik usiloval), vzhledem i k dalším souvislostem je nyní jejich manželství vyloučeno. Doone opouští svůj plán vzít si Lornu a hledá jiné cesty, bitva u Sedgemooru, kde je Monmouth poražen, dává další směr dějinám. John Ridd je vzat do Londýna, zproštěn všech obvinění, láska Lorny se k němu nezmenšila. Johnovi král uděluje milost, uděluje titul a hrdina se vrací jako svobodný na Exmoor.

Poslední dějství sporu se odehrává mezi Johnem Riddem a Carverem Doonem. Komunity už mají dost chování Doonových, jejich plenění, John vede útok na jejich pozemky. Většina jich je pobita, ale Carver uniká a slibuje pomstu. Lorně je dána svoboda a možnost vzít si Johna. Carver vtrhne do kostela a vystřelí na Lornu. John, rozrušený a oslepený vztekem, pronásleduje Carvera. V zápase se Carver topí v močále, John mu nabídne pomoc, ale Carver odmítá. John se vrací, a když zjistí, že Lorna není mrtvá, je šťasten. Léta úzkosti pominula, žijí šťastně až do smrti.

Podle článku na Avenita.net je film BBC výpravnější, sice delší se svými 160 minutami, než starší film z roku 1991, ale nikoli nudný – krásná příroda, tak trochu irská muzika, svižný, ale ne překotný děj atd. Mohu potvrdit. Text románu je dostupný v angličtině na poslední adrese pod textem, s filmy je to poněkud horší.

https://www.avenita.net/medien-r-d-blackmore-roman-und-verfilmung-lorna-doone/

https://en.wikipedia.org/wiki/Lorna_Doone_%282001_film%29
O knize
https://www.buechereule.de/wbb2/print.php?threadid=58685&page=1
https://www.exmoorian.co.uk/lorna-doone.htm

Zpět