Literární cvičení VIII

10.08.2010 18:52

Úkol číslo 1

William Saroyan

https://ld.johanesville.net/saroyan
Jak byste charakterizovali Saroyanův pohled na svět? Čím byl zvláštní jeho život? (Zase ty rarity, ale tak zcela výjimečné to není, jsou známy i jiné případy, tuším kterýsi filmový herec z období němé grotesky.) Čím byl trochu podobný (jeho život) Hrabalovi či Bukowskému?

V kap. 3 Tracyho tygra, z níž pochází úryvek hovoří člověk se zvířetem.
https://ld.johanesville.net/saroyan-01-tracyho-tygr?page=3

O čem? Rozumí Tracy tomu, co tygr říká? Co se tygrovi líbí?
Dejte příklady „mluvících zvířat“ – já mám poslední z jednoho románu japonského spisovatele Murakamiho (komentář na těchto stránkách v Poznámkách a komentářích) – můžete začít ve středověku a pokračovat přes Defoa a skončit u Čapka. Téma zvířata v literatuře by byla pěkná maturitní otázka – či knížka.

Téma komunikace mezi člověkem nebo i mezi lidmi patří k těm důležitým v literatuře 20. století.
Tady je ta situace také zvláštní – v čem? Jak celé věci rozumíte?

 

Na ulici vzal Tracy Lauru za ruku a tak přešli kolem podniku Otto Seyfanga, kolem Nimma, Peberdyho a Ringerta, kteří stáli před vchodem. Tygr s tygřicí způsobně bok po boku za nimi. Tracy doprovodil Lauru až k její kanceláři, vzdálené asi dva bloky od podniku Otto Seyfanga, směrem k dokům na konci Warrenovy ulice, kde Laura pracovala jako písařka.
"Zítra?" zeptal se Tracy, aniž pořádně věděl, na co se ptá. Doufal však, že ona ví.
"Ano," odpověděla Laura.
Tracyho tygr zaržál. Lauřina tygřice se pousmála, svěsila hlavu a odběhla.

 

Jak na vás působí úryvek z ukázky, kterou jste četli na Literárním doupěti?

 

Přečtěte si recenzi o knize Odvážný mladý muž na létající hrazdě.
https://ld.johanesville.net/saroyan-05-odvazny-mlady-muz-na-letajici-hrazde

Kdy povídka vyšla? Je to veselá povídka? Jak dopadl mladý muž? Jak to souvisí s dobou, ve které byla povídka napsána? Je jeho postoj k životu pasívní? Co mu schází? Jak se k němu chová společnost? Lze vytušit autorův názor na ni?

 

Jeden z důvodů popularity amerického spisovatele je také „vypravěčská perspektiva“ jeho děl – tj. kdo to vypravuje, a tedy jak se jeví z jeho pohledu svět. V krátkém komentáři na této adrese je patrná tato skutečnost. Napište jaká.
https://ireferaty.lidovky.cz/2/2701/Tati-Tobe-preskocilo

 

Je kniha Lidská komedie – a) jízlivá, b) kritická, c) vlídná, d) autobiografická, e) historická? Správných je víc odpovědí.

https://ld.johanesville.net/saroyan-04-lidska-komedie
Jak se v knize k sobě lidé chovají?

 

Přečtěte si ukázku z knihy Čas tvého života
https://ld.johanesville.net/saroyan-07-cas-tveho-zivota
Kdo spolu hovoří? Jakou si kladou otázku? Jak vnímají naplněnost (ne náplň) života?
Je alkohol v literatuře zajímavým tématem? Jaké možnosti mu jsou přisuzovány – zapomnění, zabití času, radost ze života – užívat si, inspirace, bezvýchodnost (např. sociální). Dejte nějaké příklady.

 

Je knížka Kluci a holky…  smutná“ nebo“ veselá“? Co znamená slovo „deziluze“? https://ld.johanesville.net/saroyan-02-kluci-a-holky-kdyz-jsou-spolu
Spisovatel Dick a jeho povrchní žena Daisy – jak popisuje Saroyan jejich vztah?

 

A tak jsem přišel, podíval se dolů na Golden Gate, namíchal si pořádný drink, pořádně si lokl, zapálil cigaretu, vdechl kouř a vešel do vedlejšího pokoje, abych se podíval na tu ženu - velikou, pěkně stavěnou, poctivou a vonící jako veškerá zbývající pravda lidského rodu na světě: ta část pravdy, kterou prostě nenajdete nikde jinde než v urostlé a poctivé ženě. To bylo ono, právě o tom je tu řeč - ta vůně toho, co ještě zbývalo z pravdy, její dovršení, jež se skrývalo v těle a vlasech a přirozenosti žen. Můžeme se samozřejmě dobrat mnohé pravdy i bez toho, ale nebyla by to pravda úplná, nemůže být.  
– zdroj https://ld.johanesville.net/saroyan-03-broadway-1881
Jak vnímáte tento úryvek – jako kýč z amerického filmu (vyhlídka na Golden Gate, drink, cigareta) či jako moudrost o životě? Máte rádi knihy, které nás „poučí“ o pravdě o životě nebo ne? Znáte takové – počítali byste k nim třeba knihy Fulghuma či Coelha?

Úkol číslo 2

„Probírali“ jsme před chvílí knihy o zvířatech. Tady je taky jedna, velice populární.

Richard Bach / Racek Jonathan Livingstone
https://ld.johanesville.net/bach-01-jonathan-livingston-racek
Přečtěte si ukázku. Já jsem neměl, když jsem před třiceti lety (to ještě nebyl autor tak populární) tu knihu četl, že je to bajka. Proč nejspíš?
Najdete nějaké styčné body se Saroyanem? Třeba v tom, o čem to je, jaké životní hodnoty oba autoři vyznávají, jaký mají vztah k přírodě? O co usiluje racek? Vnímáte „létání“ rovněž jako symbol svobody? Jaké dva postoje se ukazují v rozhovoru racka s jeho matkou v prvním úryvku? Jak byste je nazvali?

Jaký literární útvar vám připomíná druhý úryvek v ukázce? Ve které době byl nejčastější (i když jej najdeme také u Goetha či Lagerlöfové)?

Jaké další ideje vyčtete z textu?
Pzn. Já bych ten titul přeložil tak, jak jsem uvedl v záhlaví, nikoli „Racek“ jako přístavek na konci.

Pěkná je rovněž ukázka
https://ld.johanesville.net/bach-03-nikdo-neni-daleko , ale nebudu vymýšlet otázky. Zkuste něco sami.

Jsou nějaké souvislosti mezi tématem Racka („létání“) a Bachovým životem?
https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Bach
Racek byl rovněž zfilmován.

Úkol číslo 3

Willbur Smith
https://ld.johanesville.net/smith
Kde se autor narodil? Odráží se jeho místo narození v jeho knihách? Jaký pracovní režim má? Je Smith autor jedné knihy nebo díla většího rozsahu? Jaký mají charakter jeho příběhy? Co dělá, když nepíše?
Nejznámější knihou W. Smitha je rozhodně Řeka bohů. O čem pojednává?
https://ld.johanesville.net/smith-04-reka-bohu-i

Ukázku z historického románu nemáme, ale je tu k dispozici jiná:
https://ld.johanesville.net/smith-02-lovci-diamantu?page=7
Tak zkuste ten úryvek převyprávět.
Ještě nějaké informace -
https://mozek.cz/info/wilbur-smith

Ještě pár poznámek z německé Wikipedie – kritikové mu předhazují, že jeho knihy jsou rasistické a sexistické, bez intelektuální náročnosti. 75 mil. ex. bylo prodáno, přeloženo do 26 jazyků, mnohé zfilmovány – dnes žije v Londýně a na Seychelách, často cestuje.

Román, který nepatří ani k jednotlivým ságám, ani ke knihám o starověkém Egyptě - Posel slunce (The Sunbird, 1972) – vypráví o hledání pokladu Šalamounova v ráci archeologické expedice uvnitř válečných střetnutí. Podle názvu města Opet, hlavního města říše založené Féničany, se nazvala kapela švédského progresívního metalu Opeth“. Ve 4. stol zničí zemětřesení město, barbarské kmeny vyhladí lid a vymaže všechny stopy. Zůstanou jen základy – a nyní jde o nalezení všeho dle legend, archeolog podle leteckých snímků objeví existenci města atd.
https://de.wikipedia.org/wiki/Wilbur_A._Smith

Na závěr trochu škrtání:
Říše kamenného sokola
Běsnění
Lovci mamutů
Ptačí vodopády
Vzkříšení
Čas zemřít
Postřižiny
Tvrdší než diamant
 Andělé pláčí

Které knihy nenapsal W. Smith? A kdo je napsal?

Úkol číslo 4
Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut měl pozoruhodné vzdělání? Proč pozoruhodné?
https://ld.johanesville.net/vonnegut
Kterou historickou událost přežil? Co ho ještě v životě postihlo? Která je jeho nejznámější kniha? Téma vzpoury proti strojům nám Čechům něco připomíná (v obráceném výsledku).

Ještě o životě:
Měl staršího bratra Bernarda, který byl fyzikem. Bernard se zabýval atmosférou a objevil, jak uměle vyvolat déšť za pomoci jodidu stříbrného.

Po válce se Vonnegut oženil se svou láskou z dětství, Jane Marie Coxovou, v roce 1970 se ale rozešli. Rozvedli se sice až v roce 1979, už od roku 1970 ale Vonnegut žil s fotografkou Jill Krementzovou, která se později stala jeho druhou ženou.

Měl sedm dětí, z toho tři vlastní z prvního manželství. Tři děti své sestry Alice adoptoval Vonnegut poté, co zemřela na rakovinu. S Jill Krementzovou pak ještě adoptovali dceru Lily. Dvě z jeho dětí vydaly vlastní knihy. Syn Mark napsal Expres do ráje, ve kterém popisuje své zážitky z konce 60. let, kdy prodělal několik těžkých záchvatů schizofrenie, až skončil na psychiatrii. Mark připustil, že sklony k duševním chorobám mohou být zčásti dědičné. Po tom, co prožil, se rozhodl studovat medicínu a ortomolekulární psychiatrii. Mark byl pojmenován po Marku Twainovi, jehož Vonnegut považuje za jednoho z amerických svatých. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kurt_Vonnegut

Podrobněji si lze o Mechanickém pianu přečíst na anglické stránce
https://en.wikipedia.org/wiki/Player_Piano (děj, charakteristika postav)
slovensky https://neviditelnypes.lidovky.cz/recenze-kurt-vonnegut-mechanicky-klavir-ff4-/p_scifi.asp?c=A100602_233609_p_scifi_hpe  - úryvek z komentáře
Paul Proteus je úspešný a milovaný riaditeľ závodu, ktorý má vysokú šancu patriť k najmocnejším manažérom Ameriky. Jeho život je dokonalosť sama. Má všetko a napriek tomu sa cíti stále viac zbytočný. Všade okolo neho sú stroje, ľudia sú len stádo, ktoré je závislé na tom, aké zaradenie jednotlivcom určia počítače. Všetci sú nahraditeľní... Možno aj preto vytrvalo chodí na svojom starom haprujúcom aute, ktoré nevie opraviť a jeho žena doňho nechce ani za svet nasadnúť.

Nejlíp samozřejmě https://www.odaha.com/tomas-odaha/recenze/cetba/kurt-vonnegut-mechanicke-piano
Ukázka je poměrně dlouhá, přesto jen několik otázek:  Jaký je osud Paula Protea? Jaká pravidla společnosti tady jsou? Připomíná vám toto „odlištění“ nějaké jiné klasické dílo? Jaká je Vonnegutova vize budoucnosti? Lze hovořit o humoru, satiře, kritice společnosti? Které znáte knihy o represívním režimu? (v české či světové literatuře?) Jak je vnímána v kapitole (v druhé části ukázky) konzumní společnosti?

Zpět