Lisa Batiashvili

02.03.2015 21:24

Lisa Batiashvili
světoví houslisté

Gruzínská houslistka žijící v Německu se narodila v roce 1979 v Tiflisu, její rodiče jsou hudebníci, otec houslista, matka klavíristka. Otec ji začal vyučovat ve velmi raném věku. Před občanskou válkou rodina utekla v roce 1991 do Německa. Elisabeth studovala na Vysoké hudební škole v Hamburku u Marka Lubotského, poté u Any Chumachenco, italské a argentinské houslistky, na Vysoké hudební a divadelní škole v Mnichově. V roce 1995 získala 2. cenu na Mezinárodní Sibeliově houslové soutěži v Helsinkách. Nedlouho poté získala grant v programu BBC „New Generation Artists“, následovala smlouva na první CD u EMI (2001). V té době spolupracuje s významnými dirigentskými osobnostmi, jako jsou Vladimir Aškenazy, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Sakari Oramo či Sir Simon Rattle, Christoph Dohnányi nebo také s Christophem Eschenbachem. Zvláštní pozornost získala provedením Sibeliova houslového koncertu, který velmi dobře ocenila hudební kritika. Koncert byl natočen spolu s další skladbou, kterou pro Lisu napsal finský skladatel Magnus Lindberg. Ta byla uvedena v roce 2007 v Helsinkách, následující rok získala cenu ECHO Klassik za „objev roku“, 2011 následovala tatáž cena, tentokrát za instrumentalistu roku.
Lisa Batiashvili žije se svým mužem, francouzským hobojistou a dirigentem François Leleuxem a dvěma dětmi v Mnichově. Hraje na nástroj Stradivariho, na který hrál kdysi Joachim, z roku 1714, zápůjčku „Nippon Music Foundation“. Na sezónu 2014/2015 je Lisa Batiashvili rezidenčním umělcem Newyorských filharmoniků. V roce 2014 byla oceněna jako Americký hudebník instrumentalista roku (Musical American Instrumentalist of the Year)
.

Politicky je Batiashvili nápadná svým protestováním proti ruské politice a údajném porušování lidských práv v Rusku. Na koncertu 15. září 2014 s Rotterdamským filharmonickým orchestrem a dirigentem známým jako Putinův příznivec, Valerijem Gergiejevem, hrála jako protestní skladbu „Requiem za Ukrajinu“ Igora Lobody. Tutéž skladbu pak zahrála 31. sropna v Helsinku na koncertu We agree to disagreee.

https://de.wikipedia.org/wiki/Lisa_Batiashvili

J. S. Bach
https://www.youtube.com/watch?v=uTQag_3G1mI
Brahms a Schumann - trailer
https://www.youtube.com/watch?v=hBQybWtseyY
Brahmsův houslový koncert - živě
https://www.youtube.com/watch?v=esfcDxpgeOg

Zpět