Leo Fender

21.04.2012 12:17

Leo Fender je považován vedle druhého konstruktéra elektrických kytar Lese Paula, vynálezce snímače Setha Lovera a výrobce zesilovače Jima Marshalla za jednoho ze čtyř pionýrů elektrifikované hudby, která umožnila nástup rokenrolu, rockové muziky a vlastně veškerý další vývoj nonartificiální hudby. Marshall a Fender jsou slova takřka nábožně vzývaná těmi, kdo byli tenkrát u nejzásadnější proměny hudební kultury v jejích dějinách a dodnes jsou to názvy respektovaných značek, jejichž produkty vídáme na pódiích nejen v oblasti, pro niž původně byly určeny. Zájmu, který je sdílen i na webu, odpovídá i zpracování příslušných hesel na české Wikipedii, která má zpracované samostatné stránky nejen pro amerického tvůrce elektrické kytary, vyráběné v jeho firmě Fender Electric Instrument Manufacturing Company, ale i jednotlivé nástroje Fender Stratocaster, Fender Telecaster, Fender Jazz Bass a Fender Precision Bass, typ snímače single coil, který je pro tento produkt používán, i firmě, která byla později přejmenována na Fender Musical Instruments. V článku v Lidovkách (na www.lidovky.cz) je pěkný článek při příležitosti stého výročí narození Leo Fendera (10. srpna 1909).

Zajímavé je, že zatímco Marshall byl podnikatel, který si nechal svůj slavný zesilovač JTM 45 postavit a využil pro svůj úspěch cenové výhody při prodeji svých výrobků, byla elektrotechnika pro Leo Fendera od mládí koníčkem. Už na střední škole opravoval jako hoby rádia a jeho původní profesní kvalifikace bylo účetnictví, dokonce i po svatbě pracoval nějaký čas jako účetní u California Highway Departement. Teprve v roce 1938 si ve Fullertonu otevřel obchod s radiopřijímači – Fender Radio Service. Prodával tam ale i hudební nástroje, desky a prováděl všeliké opravy. Už v té době se zabýval i konstrukcí zesilovačů. V roce 1945 se dal dohromady s Claytonem Orr „Doc“ Kauffmanem, založili firmičku K&F Manufacturing Corporation, která se zabývala něčím, co bylo ostatně v jistém smyslu známé o pár let i u nás, i když trochu jinak (prodejny, kde se dostaly součástky pro radioamatéry, byl také časopis Amatérské rádio), fungovala totiž na principu „stavebnice“, když prodávali havajské kytary a zesilovače, které sami vyráběli z jednotlivých součástek.

Oba partneři vymysleli kytarový snímač, u něhož struny kytary procházejí vnitřkem cívky, tedy na základě principu, který byl používán i u jehly gramofonu. Patentovány byly i zlepšení gramofonu. Leo Fender chtěl rozjet podnik ve velkém, Kaufmann v této chvíli nicméně z dalšího postupu vycouval, protože se bál, že projekt je příliš odvážný. Fender nyní sám otevřel vedle obchodu s radiopřijímači firmu pod už zmíněným názvem Fender Electrical Instrument Co. V roce 1947 obchod prodal a začal se věnovat elektrické kytaře. Fendera rozčilovalo, že mohl opravovat elektrické součásti kytary, ale nikoli samotný krk. Proto vymyslel jiný typ, kde krk kytary byl k tělu přišroubován, takže nástroj sestával ze samostatných komponentů, které se daly vyměňovat. Spolu s přítelem George Fullertonem (1923-2009), který byl ve firmě zaměstnán, vytvořili v roce 1950 první typ kytary nazvaný Broadcaster, který byl brzy přejmenován na už slavný Telecaster. Vítězné tažení mohlo započít.

Je pozoruhodné, že Leo Fender se nikdy nechtěl učit hrát na kytaru. To ovšem neznamená, že by nebyl muzikální. Slušně hrál na saxofon a měl dobré vztahy s jihokalifornskou hudební scénou. Firma nicméně později zasáhla i do jiných oblastí, tak určitě každý zná elektrické piano Rhodes (či Fender-Rhodes).

 Vedle pojmu Fender a Les Paul narazíme v některých názvech produktů i firmy na jméno Gibson, konkurenční podnik, založený v roce 1902 (dnes se sídlem v Nashville). Tomu se budeme věnovat v jiném příspěvku této série.

Zdrojem informací pro tento text byla převážně stránka
https://de.wikipedia.org/wiki/Leo_Fender

Na české Wikipedii nalezneme články
https://cs.wikipedia.org/wiki/Leo_Fender
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fender_Stratocaster
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fender_Jazz_Bass
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fender_Precision_Bass
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fender_Musical_Instruments_Corporation
https://cs.wikipedia.org/wiki/Single_coil

Článek na www.lidovky.cz
https://www.lidovky.cz/pred-sto-lety-se-narodil-leo-fender-tata-nejlepsich-kytar-pzc-/ln_kultura.asp?c=A090809_160722_ln_kultura_jk

Oficiální stránky firmy
https://www.fender.com/#/sonic-youth-giveaway
Další info
https://kytarovej.cz/kytary/fender
https://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-clanky/Elektricka-piana-FenderRhodes-historie-a-vyvoj-legendarniho-piana~21~leden~2008/

Zpět