Lena Horne / Stormy Weather

06.10.2016 13:26

Lena Horne / Stormy Weather
příběhy kultovních songů / signature songs

Určitě si na tu melodii vzpomenete, když si Stormy Weather pustíte. Nálada „starých časů“, orchestr, jaké v tu dobu hrály, filmy, jaké se promítaly. Ano, Stormy Weather je americký muzikálový film z roku 1943, který proslul tím, že velká část rolí byla obsazena herci, zpěváky a hudebníky černé pleti. K nim patřila například Katherine Dunham, antropoložka, tanečnice a bojovnice za lidská práva, která např. založila první taneční školu v Chicagu, či Bill Robinson, tanečník stepař s velkou kariérou ve vaudevillech a na Broadwayi, častý partner Shirley Templeové, který se ve filmu do Helen zamiluje, ale také například Fats Waller, jehož kultovní skladba Ain´t Misbehavin ve filmu zazní, podobně jako Cab Calloway diriguje orchestr ve své skladbě Jumpin´Jive. V seznamu hudebníků jsem našel i významného jazzového tenorsaxofonistu  Colemana Hawkinse. Role Seliny Rogers, kterou Lena Horne ztvárnila, byla do muzikálu připsána právě kvůli této protagonistce.  

Song Stormy Weather zazněl poprvé ve stejnojmenné revui v proslulém nočním klubu v New Yorku, v němž v době prohibice ve 20. a 30. letech vystupovala celá řada nejlepších černošských umělců, jako Louis Armstrong, Ethel Waters, Fletcher Henderson se svým orchestrem (od roku 1923), který byl vystřídán v roce 1927 (působil do r. 1931) orchestrem jazzové legendy Duke Ellingtona. Vystupoval zde i Bill Robinson, jenž sám sebe hrál ve filmu, a začínala zde i – jako tanečníce – Lena Horne. Ethel Waters byla první, kdo píseň složenou Haroldem Arlenem, skladatelem populární hudby, jenž je autorem zhruba pěti set skladeb, a Tedem Kohlerem, který s Arlenem spolupracoval a psal pro bigband Duka Ellingtona.

Coververze Stormy Weather nazpívala celá řada dalších, Frank Sinatra, Etta James, Dinah Washington, Clodagh Rodgers či Billie Holiday. Orchestr Leo Reismana nahrál píseň jako svůj největší hit (s Arlenem jako zpěvákem), zatímco nahrávka Ethel Waters se rovněž dobře prodávala. Ringo Starr píseň nahrál na své debutové album v roce 1969, další jsou Golden Gate Quartet či Judy Garland.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lena_Horne
https://www.csfd.cz/film/80047-stormy-weather/prehled/
https://www.imdb.com/title/tt0036391/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm

https://en.wikipedia.org/wiki/Adelaide_Hall#Stormy_Weather_Revue.2C_1933

https://en.wikipedia.org/wiki/Stormy_Weather_(song)

https://www.youtube.com/watch?v=zJvYo5pZEfE

Zpět