Laboratorium / Modern Pentathlon

25.02.2016 11:12

Laboratorium /  Modern Pentathlon
alba světového jazzrocku

Modern Pentathlon je považováno za základní album polské jazzrockové skupiny Laboratorium. Desku vydanou v roce 1976 zahajuje dvacetiminutová skladba Pieciobój nowoczesny (Novodobý pětiboj), tedy polský ekvivalent titulu alba, odpovídající názvu pětidílnou kompozicí. Je to radikální jazzrock, který má silně improvizační charakter, určujícím prvkem je zvukomalebná baskytara Marka Stryszowského. Čtyři songy na druhé straně desky jsou jednodušší a přesto působivý, intenzívní jazzrock. Jako bonus je na CD nahrávce přidána devětadvacetiminutová živá nahrávka.

Cédéčko nalezneme v souboru deseti disků (CD-boxu) Anthology 1971-1988, vydaných společností Metal Mind Productions v roce 2006. Polský label přistupuje k vydávání hudebního materiálu s neuvěřitelnou velkorysostí. Vydala například kompletní tvorbu polské progresivně rockové skupiny SBB na neuvěřitelných dvaadvaceti discích v boxu s názvem Anthology 1974 – 2004. O takových počinech si v našich krajích mohou muzikanti někdejších jazzrockových časů nechat jen zdát, jistým způsobem se s touto angažovaností může srovnávat vydavatelství Guerilla v Lounech, které systematicky vydává rockovou hudbu, ovšem v oblasti undergroundu. S podobnou důkladností je vydána právě Antologie SBB, totiž s bookletem s vizuální dokumentací, podrobnou historií souboru v angličtině a polštině, hudebním materiálem remasterovaným na 24bity. Podobně je vydána (na 5 CD) tvorba souboru Exodus (symfonický rock). Cenné jsou bonusy, které zachycují jednotlivé kapely na živých vystoupeních z různých festivalů a klubů, přičemž mají nahrávky až na výjimky excelentní zvuk.

Původně ovšem vyšlo LP Modern Pentathlon v tehdejší státní firmě Polskie Nagrania v sérii Polish Jazz (č. 49). Je to tak trochu podobné jako to bylo u nás, jazz byla hudba „utlačovaných černochů“ a měla větší šanci než „pracujícímu lidu nepřátelský“ rock. Achim Breiling cituje na babyblaue-seiten jednoho starého českého rockera, který mu řekl, že když si chtěl v sedmdesátých létech v Polsku člověk koupit album progresívního roku, nebyl špatný nápad koupit si jazzovou desku.

Jazz na Modern Penthathlon žádný nenajdeme, přinejmenším ne takový, jak jej chápou jazzoví puristé. V roce 1976 byla kapela již plně elektrifikovaná, měli syntetizér (Roland 2000), měla kytaristu Marka Stryszowského, který kromě kytary hrál také na saxofon a basklarinet a používal i svůj hlas, exaltovaně a se zkreslením filtrem. Dělají jazzrock s malým avantgardním odstínem, přinejmenším v první skladbě, v těch ostatních je to „normální“ fúze, jakou známe z Ameriky už po dvě desetiletí.   

Skladby na LP
1. Pięciobój nowoczesny (20:00)
2. Funky dla Franki (4:46)
3. Szalony baca (6:00)
4. ABZ (4:58)
5. Grzymaszka (2:24)
Bonus na CD
Pięciobój Nowoczesny / Modern Pentathlon
V komentáři u videa na YouTube jsou ještě podrobnější údaje.

Modern Penthathlon je výrazné album, které stojí za poslech.

Info
https://ragazzi-music.de/laboratorium.html  (základní zdroj informací pro příspěvek)
článek na babyblauen-seiten

https://www.babyblaue-seiten.de/index.php?content=review&left=genre&albumId=9865&genre=2

Laboratorium / Modern Pentathlon
https://www.youtube.com/watch?v=94JLfUDGXM8

Zpět