Kuchaři v televizi

15.01.2014 11:55

Nevím, jestli to ještě platí, ale v listopadu 2012 bylo na různých televizních kanálech devět pořadů, které se věnují vaření, na některých dokonce pořady dva Možná jich letos, na začátku roku 2014, bude ještě o pět víc, ale není záměrem dělat statistiku, ani sledovat někdejší boj Pohlreicha s Babicou, respektive výpady prvního proti druhému, ani příliš rozebírat rozdíly mezi všemi pořady či pokoušet se je charakterizovat. Já to mám jednoduché, praktiky se na nic z toho nekoukám, příšerně mi lezla na nervy Bohdalová, jak každou větu v jednom z takových pořadů opakovala, jako by byl divák úplný debil (hlavně že ona sama nesestoupila z obrazovky), a líbili se mi Kluci v akci, protože dokázali vzít surovinu, kterou jsem snad ani neznal, a zkombinovat ji s jablky, které natrhali babičce na zahradě. Tím chci říci, že byli kreativním osvěžením, a tuším i po čase přicházejí s dalšími modifikacemi pořadu (zvou si lidi z cizích zemí či do nich sami jezdí, pokud to neříkám špatně atd.). V tuhle chvíli mě zajímá fenomén těch pořadů samotný, tj. proč je taková nadprodukce pořadů o vaření (nepočítám další o jídle, jak ten, jak paní doktorka vyhazuje tlustejm lidem jídlo do popelnice).
V časopise Instinkt se rozebírala v minulých létech problematika pořadů i osobností s nimi spojených několikrát, porovnávala se jejich česká podoba z původními zahraničními vzory atd. Tady si teď „opíšu“, které to pořady byly, kdybych se k tomu někdy chtěl vracet.

Kluci v akci, kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina, „veteráni televizní kkuchařské zábavy“, od září 2005, ČT 1
Ano, šéfe!, „seriál, který vymetá šlendrián z českých restaurací“, Zdeněk Pohlreich, britský vzor Pekelná kuchyně Gordona Ramseye, od kdy?, Prima Family
S Italem v kuchyni, „nejpohlednější pořad o vaření“, Ital Emanuel Ridi, „vše pečlivě opsáno od Jamieho Oliviera“, Prima Family
Když vaří táta, Prima Family, totiž původně zde byl předchozí pořad, Martin Paleček, působí prý uměle
Babicovy dobroty, od května 2009, Jiří Babica, „Švejk v kuchyni, muž z lidu“, vaří lidově, Nova
MasterChef, „talentová soutěž“, hledá se nejlepší amatérský kuchař, Nova
Prostřeno, „spíš než o jídlo jde o nahlížení do cizích domovů“, i VIP verze, Prima každý všední den
Recept na bohatství, „potad, který má odhalit geniální pokrm“, TV Barrandov
Česko na talíři, Jaroslav Sapík na návštěvě českých vesnic, Daniela Šinkorová četla recepty, Prima Family

Tak to je sestava 2012, myslím, že i dnes (2014) Bohdalová zase někde „obohacuje“ českou kuchyni, jednou nebo dvakrát jsem viděl pořad s Ditou Pecháčkovou (žena říká, že se vdala, ale tady funguje ve zkratce pod tím jménem) Deník Dity P. Musím říci, že kdybych se chtěl dívat na pořady o vaření, tak bych si vybral možná právě tenhle. Přidávám odkaz na i-Vysílání, pořad Vánoce.
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10588743864-denik-dity-p/

Zpět