Knížky od Martiny

12.07.2012 13:23

Netuctové, to je asi to nejvýstižnější slovo, které bych použil pro knížky, které jsem dostal v poslední době od dcery Martiny (k svátku, narozeninám). Nejsou to žádná životní čtenářská setkání, ale nedá se jim, respektive výběru Martiny, upřít vynalézavost. Jedna z nich je od autora, který je znám především řadou knížek pro děti a mládež a kniha s odvázaným názvem Hlubokej průser (český překlad anglického originálního názvu „Plugged“ je podobný případ jako Bukowského Všechny řitě světa) je jeho první román pro dospělé. Spisovatel se jmenuje Eoin Colfer a na českém webu o této dost akční záležitosti, vydané v nakladatelství Plus není příliš mnoho informací. V každém případě mě zaujal nejen příběh, možná až přemrštěný v duchu stylu posledních desetiletí (trilogie Stiega Larssona o Lisbeth Salanderové, ale i jiné), ale i autorova schopnost precizně a výstižně formulovat některé detaily. Druhá knížka, v českém překladu nazvaná Rudý démon a v originále výstižněji, respektive méně obrazně Případ Mao (The Mao Case), čínského autora žijícího v Americe Čchiou Siao-lung (Qiu Xiaolong) je spojená s lákavou aktuálností radikálně se proměňující Číny, je naopak další z řady knih nazývaných v originále Případy inspektora Čchena (An Inspector Chen Novel), které i u nás vycházejí v nakladatelství X.Y.Z (na obálce je anotován další z příběhů s názvem Smrt ve stínu Mao Ce-tunga).  Třetí z nich pak, román ruské autorky Ljudmily Ulické Daniel Stein, překladatel, pozoruhodný neuvěřitelným příběhem, prostoupeným dějinami minulého století, je přece jen dílo s hlubším ponorem, které stojí za soustředěnější čtení a nějaký promyšlenější komentář.
Když si k tomu přidám, že v další hromádce, kterou už komentovat nebudu, je takřka tisícistránkový román Roberta Bolana 2666 a Hilského komentář k Shakespearovým hrám, které jsem si v jednosvazkovém vydání četl minulé prázdniny, tak se mi ten štúsek (a to je jen ten nejaktuálnější) rozrostl na nějakých dvaapůltisíce stran. Takže nevím, nevím, jestli to stihnu během léta všechno aspoň zběžně prolistovat. V každém případě, když si projdete trochu internet, ty knížky od Martiny jsou to nejaktuálnější, co u nás na knižním trhu v červnu a červenci 2012 je.

Eoin Colfer / Hlubokej průser
https://www.ceskaskola.cz/2012/05/hlubokej-pruser.html
https://www.superrodina.cz/2012/06/11/ironicky-roman-o-irskem-veteranovi-chtel-resit-jen-postupnou-ples-postupne-vsak-resi-mrtve-kolem-sebe/
https://www.kultura21.cz/literatura/4701-hlubokej-pruser-eoin-colfer

Čchiou Siao-lung / Rudý démon
https://www.kosmas.cz/knihy/166324/rudy-demon/
https://www.qiuxiaolong.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Qiu_Xiaolong

Ljudmila Ulická
https://www.iliteratura.cz/Clanek/30009/ulicka-ljudmila-daniel-stein-prekladatel
https://www.novinky.cz/kultura/salon/271406-k-luxusu-mam-negativni-vztah-rika-ruska-spisovatelka-ljudmila-ulicka.html
https://www.rozhlas.cz/mozaika/literatura/_zprava/spisovatelka-ljudmila-ulicka-v-praze--1063824
 

Zpět