Karel Höger

09.02.2012 22:06

Karel Höger
Z odložených časopisů

Stává se, že pro zaujetí nějakým tématem či prací se mi nahromadí rozečtené časopisy a dostanu se k nim „posléze“. Než je strčím do archivního boxu a do sklepa (pokud je nevyhodím), snažím se je dočíst, a stává se, že i článek, který právě není aktuální, indukuje nějakou poznámku či jen potřebu cosi z toho zachovat, a pak vznikne nějaká glosa, kterou třeba vystrčím i na těchto stránkách.

Jméno Karla Högera je jedno z prvních, které jsem z hereckého světa znal. Jeho hlas z pohádek (dokonce v prvních dílech televizního Rumcajse), jeho zvláštní čelo z nesčetně filmů, pocit z jeho osoby někdy mrazivý. Článek v Reflexu z června 2009 polemizuje s článkem „Věrnost Hitlerovi, věrnost Husákovi“ v MF Dnes s archivními snímky z let 1942-1977. Už tenkrát mne to zarazilo, v průběhu posledního desetiletí nicméně vyplynuly na povrch různé věci u těch, u nichž bych to nejméně očekával. A zároveň jsem si vždy uvědomoval všechny ty vrstvy toho problému, od „hereckého paradoxu“ přes různé úrovně mimiker a „spolupráce“ od snahy přežít až po aktivní režimní horlivost. A uvědomil jsem si i to, že nemusí být všechno, jak se to prezentuje. Jak to bylo s Kanyzou, Bohdalovou a dalšími propíranými v novinách? Ne, že bych všechny „musel“, ale když na někoho vylijí kyblík špíny, naštve mne to víc než to, jak mne někteří všudypřítomní herci (ale i tady je všeho do času) lezou krkem. A pak si vzpomínám na osud Vlasty Buriana, který si odpykal své „prohřešky“, jaké vlastně? dost krutě. Zatímco jiní byli na výsluní a považovali to za samozřejmé, král komiků si dlouhá léta ani neškrtl. A budeme vytýkat Jaroslavu Marvanovi, že hrál? Atd.
Článek v Reflexu uvádí věci na pravou míru, dodává svědectví o tom, jak Höger za války pomáhal, působil v odboji, jak byl statečný a čestný, i o tom, jak byl později komunistickým režimem šikanován. Připomíná to také proto, že v době vydání uplynulo sto let od hercova narození, což je příležitost k očištění jeho památky.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_H%C3%B6ger
https://www.csfd.cz/tvurce/1570-karel-hoger/
https://www.musicopen.cz/index.php/osobnosti/1252-tajny-ivot-karla-hgera
https://www.lidovky.cz/hrdinove-mlci-i-cely-zivot-dct-/ln_kultura.asp?c=A080313_083002_ln_kultura_mtr

 

Zpět