Josef Slavík

15.09.2011 01:07

Josef Slavík
čeští houslisté

Podobně jako u Františka Ondříčka jsem žel nenašel takřka žádný odkaz k muzice, která by mohla být základem poslechového článku o něm. V tomto případě jsem našel alespoň jedno video, které dává představu o virtuózovi, jehož jméno je na začátku dlouhého příběhu českých houslistů, kteří dobyli světové slávy.
Josef Slavík (jak příznačné jméno v době ještě málem doznívajícího baroka, které se „slavíčky“ jen hemžilo, dnes zase máme Špačka) měl vyměřeno na to, stát se slavným velice málo času, pouhých dvacet sedm let, tedy zhruba stejně jako jiný génius v jiném oboru, totiž Karel Hynek Mácha, jen nepatrně mladší současník (J. S. 1806 – 1933, K. H. M. 1810 – 1836).  
Po absolutoriu pražské konzervatoře s mecenášskou pomocí Rudolfa hraběte z Vrbny v Hořovicích koncertní mistr ve Stavovském divadle, později člen císařské kapely a sólista ve Vídni, se setkává s Paganinim, kterého ohromuje svou virtuozitou, stejně jako Frederyka Chopina, autor řady rovněž virtuózních skladeb pro housle, umírá na chřipku během velkého koncertního turné, které mělo definitivně pokořit Evropu. Po sto letech byly jeho pozůstatky převezeny z Pešti, kde zemřel, do Prahy na Slavín.
Kromě článku na Wikipedii (a textech vážících se ke Slavíkovi na WikiSource) se najde pár stránek, kde se můžeme dočíst trochu podrobněji o životě a díle velkého českého houslisty. Byly o něm natočeny, dokonce dva filmy. První, Housle a sen, rež. V. Krška, premiéra 1947, druhý s názvem Poslední koncert, rež. Jiří Bělka s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli, v roce 1979. Z toho je patrné, že mýtus o první českém houslistovi je stále živý. Odvolávají se na něj dokonce i nejmladší houslisté, tak např. Eva Schäferová, vítězka Kociánovy houslové soutěže v letošním roce (2011).  Poslech máme nicméně jen ten jeden, zmíněný na začátku.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Slav%C3%ADk
https://cs.wikisource.org/wiki/Autor:Josef_Slav%C3%ADk
https://www.57osobnosti.cz/19
https://www.kjd.pb.cz/zpravodaj/modules.php?name=News&file=article&sid=185
https://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&action=record_detail&id=5793
https://www.csfd.cz/film/5363-housle-a-sen/
https://www.fdb.cz/film/8615-housle-a-sen.html
https://www.fdb.cz/film/53617-posledni-koncert.html

https://www.youtube.com/watch?v=SKq5pKfw7T4

Zpět