Johnnie Walker

07.04.2012 12:48

Johnnie Walker
dobrej chlast

Možná, že když se řekne skotská whisky, padne tohle jméno jako úplně první ze všeho. Podle všech statistik nejprodávanější skotská na světě má šest základních podob, z nichž Johnnie Walker Red Label je ta, která je tou nejrozšířenější, vedle toho pak tu jsou luxusní Black Label, další Green Label, Gold Label a Blue label a konečně Johnnie Walker Swing.

Jaká je historie jednoho z nejoblíbenějších nápojů na světě vůbec? Krátce poté, co v roce 1819 zemřel Alexander Walker, otec Johna „Johnnie“ Walkera, prodali John a jeho matka farmu v blízkosti Kilmarnocku, dnes takřka padesátitisícového města v jihozápadním Skotsku, v Lowlands, asi čtyřicet kilometrů od Glasgowa. S utrženými penězi si otevřeli obchod se smíšeným zbožím. Brzy obohatili sortiment o whisky, která ale v té době byla velice hrubé chuti. John začal experimentovat s metodami míchání, které se v té době začaly používat u čajů, a tento postup měl velkou odezvu. Pověst míchané whisky (Blended Whisky) z Kilmarnocku se rychle rozšířila po celém Skotsku, a tak ani po velkých záplavách v roce 1852 nebyla rodina odrazena od toho, aby znovu vybudovala svůj obchod. Krátce po jeho znovuotevření v roce 1857 Johnnie Walker zemřel.

Po smrti otce převzal firmu jeho syn Alexander Walker. Po napadení francouzských vinic mšičkou révokazem v letech 1858 až 1863 přišla příznivá doba pro rozšíření míchané whisky. Do té doby oblíbený koňak, ale i víno či brandy na základě této katastrofy podstatnou měrou podražily. Kromě toho vyšel v roce 1860 zákon, který dovoloval použít pro míchání i grain whisky. Jemnost tohoto nápoje vyšla vstříc chuti zákaznictva, prodej se rozšířil. V roce 1867 byla registrována značka Old Highland Whisky. K prvním mezinárodním uznáním patřilo ocenění „First Special Award“ pro Blended Whisky v australském Sydney v roce 1880. Úspěch byl tak velký, že bylo možno otevřít v Londýně pobočku, další následovaly v Sydney, Jižní Africe a Birminghamu. V roce 1909 byl trh rozšířen o značky Red Label a Black Label. V tuto dobu firma získala další skotské palírny.

V roce 1925 došlo k fúzi s D.C.L. (Distillers Company Ltd.), založené v roce 1877 firmou John Walker & Sons. V roce 1987 se D.C.L. spojuje s další firmou, Arthur Bell & Sons, název je nyní United Distillers, v roce 1997 dochází k další fúzi United Distillers und International Distillers & Vintners (IDV) s koncerny Guinness a GrandMet, vzniká United Distillers & Vintners (UDV),  a konečně v roce 2002: UDV přechází kompletně ke koncertu Diageo.

Text vznikl na základě německé stránky Wikipedie.

https://de.wikipedia.org/wiki/Johnnie_Walker
https://www.johnniewalker.com/cs-cz/AgeGateway.aspx
https://www.skotska-whisky.cz/skotsko-michane/johnnie-walker/
https://www.bbc.co.uk/programmes/b00jlwqd
https://www.loupak.cz/video/srandicky/6045-johnnie-walker-muz-ktery-obesel-svet
https://www.skotska-whisky.cz/clanky/rodinne-dynastie-vyrobcu-whisky-1-johnnie-walker.html

Zpět