Johnnie Ray / Cry

05.10.2016 01:09

Johnnie Ray / Cry
příběhy kultovních songů / signature songs

Na české stránce Wikipedie tenhle zpěvák nemá ani svou stránku, a když jsem na té německé omylem napsal John Ray, vyskočilo na mě jméno anglického teologa a „otce anglické botaniky“, který se také psal „John Wrav“ a žil v sedmnáctém století (1627-1705). U řečené absence jsem se příliš nedivil, přece jen tento styl (song, o němž bude řeč, byl natočen v roce 1951) je o půl století starší než je doba internetu, tedy ta, v níž se „přidávají“ články o příslušných tématech, a tahle muzika má své kořeny dokonce ještě před válkou.

Přesto se americký zpěvák, pianista a songwriter dožil ještě prahu zmíněné éry, přinejmenším „domácích počítačů“, byť jsme si na nich v únoru 1990 ještě nepouštěli písničky, což znamená, že přinejmenším žil ještě v době, kdy kultura hip-hopu už opustila prostor Bronxu a začala válcovat kulturu globální. Máme-li být muzikologicky korektní, lze říci, že Johnnie Raye lze považovat – vzhledem k tomu, že ve svém stylu integroval prvky gospelu a blues – za předchůdce rock´n´rollu.

Detroit, kde Johnnie usiloval o uplatnění, se totiž stal jedním z center scény rhythm and blues. Tak jsme tento termín znali v době, kdy jsme poslouchali nahrávky Ray Charlese či Otise Reddinga, kteří byli (i u nás více) populární jen o jednu dekádu později, než byla nahrán song Cry, s nímž je jméno zpěváka spojeno především (dnes se píše spíše r&b). V roce 1951 si producent Columbia Records Mitch Miller Johnnie Raye všiml a nabídl mu smlouvu s dceřinou společností Columbie Okeh Records, která se zaměřovala na černou muziku. Rayův první singl se jmenoval Tell the Lady I Said Goodbye, a v listopadu téhož roku následovala již zmíněná píseň, přičemž na druhé straně singlu byla The Little White Cloud That Cried – prodalo se na dva milióny výlisků.

V tu dobu tady ale už tady byly obrovské úspěchy Elvise Presleyho, který vydával u RCA Records a ostatní labely, které mezitím zaspaly, hledaly své etablované zpěváky. To pomohlo Johnnimu k větší produkci, byť melodramatika jeho výstupů už působila v té době poněkud staromódně. Ještě v roce 1959 ale měl hit I'll Never Fall in Love Again. Přes nezájem v dalších letech o jeho nahrávky zůstal Johnny Ray aktivní coby entertainer, v 60. letech podporoval Judy Garlandovou, vystupoval v TV-show Andy Williamse či Johnny Carsona, a ještě v 80. letech ho angažovali při malých skečích při nahrávání pop- a rockových videoshotech.

Johnnie Ray byl v letech 1952-55 jedním z nejpopulárnějších popových zpěváků v Americe a byl jedním z prvních, koho musela před nadšenými fanoušky chránit policie tak, jak to později zažili Elvis a Beatles.

Song Cry napsal afroamerický songwriter Churchill Kohlman, poprvé ho nazpívala Ruth Casey, poté Johnnie Ray s kanadským mužským pěveckým kvartetem The Four Lads (příznačná je charakteristická úvodní doo-wop fráze a použití vibrafonu). Dosáhl na první příčku Billboard Magazinu, zatímco druhá strana na druhou. Podobný úspěch měly po letech i country verze Lynn Andersonové (1972), Crystal Galeové (1986), píseň natočili též např. Ray Charles, Brenda Lee či Paul Anka.

https://de.wikipedia.org/wiki/John_Ray
https://en.wikipedia.org/wiki/Cry_(Churchill_Kohlman_song)

https://www.youtube.com/watch?v=XfoqXwQlsmc
https://www.youtube.com/watch?v=lIxl_ISz1Ag

pro srovnání – Ray Charles
https://www.youtube.com/watch?v=aC6zCkzPNK8

Zpět