John Williams / The Imperial March

10.04.2017 13:39

John Williams / The Imperial March
filmová hudba

Skladbu The Imperial March, uváděná rovněž pod názvem Darth Vader´s Theme, napsal americký autor filmové hudby John Williams pro sci-fi film Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder, natočený v roce 1980. Fanouškové světa Hvězdných válek (pod tímto českým překladem se dříve všechny části rovněž uváděly) vědí, že chronologie natáčení není v souběhu s chronologií děje, tedy jednoduše řečeno, například právě tato pátá epizoda ságy se natáčela jako druhá (a také proto se s postupem digitálních technologií autoři ke snímku vrátili a v roce 1997 byla uvedena na trh tzv. Special Edition). To je pro nás důležité vzhledem k hudbě, která vznikla relativně „na začátku“ celé historie Star Wars.

Skladba velice plodného autora, který byl padesátkrát nominován na Oscara (zmíněná epizoda byla jednou z nominací, v roce 1978 padl za Star Wars Oscar), jedno z nejznámějších symfonických témat v oblasti filmu vůbec, se uplatňuje i na celé řadě dalších míst celého komplexu. Je to vlastně populární příklad techniky leitmotivu, jak ho v originále známe u skladatele „vážné“ hudby Richarda Wagnera (a byl uplatněn např. i v Pánu prstenů už vzhledem k tematické vazbě na Wagnerovo dílo Prsten Nibelungů). V našem případě se jedná původně o rytíře Jediů, který v různých dílech vystupuje pod dvěma jmény, buď jako Anakin Skiwalker (epizody I, II, III, VI) nebo jako Darth Vader (kromě epizody V, pro niž byl napsán, rovněž v epizodách III, IV, VI). V tuto druhou postavu „temných Pánů ze Sithu“, sloužící temné moci, se Anakin posléze po „pádu na temnou stranu“ promění (celé je to složitější, ale odkazuji v tomto ohledu na rozsáhlé stránky na Wikipedii, kterými je možné se prokousat i pro ty, kteří nejsou zapálenými fanoušky Hvězdných válek). Pro ústřední postavu celé ságy je charakteristický robotický oblek.

Obecně řečeno, Imperial March zazní ve všech epizodách, kromě Epizody IV: Nová naděje, kde má ale motivického předchůdce. Na CD je k nalezení na soundtracku The Empire Strikes Back, kde je nahrán Londýnským symfonickým orchestrem (tedy v rozhodující podobě pro symfonickou koncertní interpretaci).

V epizodách I – III lze najít jednotlivé krátké pasáže v jiných titulech, které poukazují k osudu Anakina Skywalkera, který se v průběhu prvních třech episod mění z nadějného mladíka k temnému zlu. Poprvé je slyšet téma mladého Anakina na konci první epizody o výchově Anakina na rytíře Jedi během dialogu mezi Yodou a Obi-Wan Kenobim. U motivu Anakina se jedná o téma příbuzné Imperiálnímu pochodu, který pochodové téma potlačilo ve prospěch melodie. Stejně tak ve druhé epizodě, kde se motiv nachází v místech, kde vystupuje Anakin. Naznačuje další hrdinův vývoj, tak například když se mstí za smrt své matky příslušníkovi kmene Tusků, případně když vypráví dívce Padmé Amidale o tom, co udělal. Nejvýrazněji se motiv projeví v závěrečné scéně, když armáda klonů opouští planetu Coruscant. Nejčastěji je Imperial March k zaslechnutí ve třetí epizodě.

V epizodách V a VII je poprvé Imperial March umístěn do děje, když Impérium vyšle suchdroidy do galaxie hledat Luka Skywalkera. Melodie se ozve v pikolách. V originální podobě zazní při objevení lodě Dartha Vadera. Kromě toho zazní během bitvy a v poli asteroidů. V epizodě VI – Návrat Jediho se objeví několikrát, například zahraný na harfu v okamžiku, kdy Anakin umírá v Lukově náručí.

Kromě toho se objeví i ve filmu Rogue One: A Star Wars Story.

Nyní by bylo možno v textu pokračovat použitím tématu z Hvězdných válek při nejrůznějších dalších příležitostech, např. sportovních (v americké fotbalové lize, různých sportovních událostí, třeba vstupech sportovců na stadion etc.), v reklamních kampaních (VW Passat). A samozřejmě u Simpsonových (tam je komentováno všechno, na co přijdete).

https://de.wikipedia.org/wiki/The_Imperial_March
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Imperial_March
Muzika
Imperial March (originál)
https://www.youtube.com/watch?v=-bzWSJG93P8
Pražský filmový orchestr 2010 v Rudolfinu
https://www.youtube.com/watch?v=xRRtOJqB8PU

 

Zpět