John Scofield

11.10.2012 22:07

John Scofield
žijící legendy jazzu

Pusťte si, pokud si chcete udělat jakýsi úvodní souhrnný obrázek o Johnu Scofieldovi video, které je přiřazeno k článku na stránkách Českého rozhlasu z 28. listopadu 2011 s názvem „John Scofield přijede v lednu do Prahy. S bigbandem“ při příležitosti jeho vystoupení s Dánským rozhlasovým bigbandem a SOČRem pod taktovkou amerického skladatele Vince Mendozy. Kromě skladby z kritiky vysoce ceněného alba „54“, které originálním způsobem spojuje jazzu a symfonické hudby (což je jinak dnes tak trochu móda, srv. u nás třeba filharmonické provedení skladeb Pink Floyd v projektu Pink Floyd Classic s hradeckou Filharmonií) na videu v obrazovém doprovodu proběhnou obrázky nejznámějších Scofieldových alb s řadou dalších jmen, s nimiž Scofield ve své dosavadní hudební kariéře spolupracoval. V článku jsou také zmínky o řadě předchozích vystoupení Johna Scofielda, ale i DR Bigbandu v Čechách, mj. v Brně.

A aby toho nebylo málo, média avízují, že John Scofield vystoupí 14. listopadu tohoto roku v pražském jazzovém klubu Jazz Dock. John Scofield se představí se svým nejlepším a nejdéle fungujícím triem - společně s basistou Stevem Swallowem a bubeníkem Billem Stewartem! Trio vystoupí v rámci čtvrtého ročníku Mezinárodního Jazzového Festivalu JAZZ ON5, říká autorka článku Kamila Kinštová na www.mediafax.cz.

John Scofield se narodil v Daytonu v Ohiu a vyrostl ve Wiltonu v Connecticutu. V jedenácti letech začal hrát na kytaru, na střední škole hrál s bluesovými a rockovými skupinami. Když ho jeden z učitelů seznámil s hudbou Wese Montgomeryho, Jima Halla a Pata Martina, přeorientoval se na jazz. V letech 1970-73 studoval na Berlee College of Music, k učitelům patřil mezi jinými Gary Burton, s nímž Scofield také hrál.

Prvním úspěchem bylo, když mu jiný jeho učitel, Mick Goodrick, zprostředkoval koncert s Gerry Mulliganem a Chetem Bakerem v Carnegie Hall, kde hrál jako náhradník. K průlomu došlo vystoupením se skupinou Billy Cobhama a George Duka. Následně hrál s řadou proslulých umělců, jako jsou Charles Mignus, Herbie Hancock, Chic Corea, Joe Henderson, Pat Metheny, Bennie Wallace a Jim Hall. Na konci sedmdesátých let vyjel na turné v triu se Steve Swallovem a Adamem Nussbaumem.

V roce 1882 začala tříapůlletá spolupráce s Milesem Davisem. V projektu Marca Johnsonse Bass Desires vystupoval se svým kolegou kytaristou Billem Frisellem. Poté, co v roce 1989 podepal Scofield smlouvu u Blue Note Records (do roku 1996, pak u Verve), založil se saxofonistou Joe Lovaneme, přítelem z doby na Berklee, skupinu, která vystupovala nejčastěji nako kvartet nebo kvintet, a která patří k nejexponovanějším představitelům funk-jazzu. Od roku 1998 hraje John Scofield v kvartetu s Joe Lovanem, Dave Hollandem a Al Fosterem, vystupoval ale také s jazzovým triem Medeski, Martin & Wood (zkráceně MMW), v roce 2012 s Stevem Swallovem a Billem Stewartem.

Podle názoru jazzového publicisty Richarda Cooka patří Scofield s BIllem Frisellem a Patem Methenym s nejvýznamnějším a nejvlivnějším jazzovým kytaristům od doby Wese Montgomeryho. S Methenym nahrál Scofield v roce 1994 společné album.

 

Webové stránky
(podrobná diskografie, zvlášť audio ukázky ze základních alb, kalendář koncertů)
https://www.johnscofield.com/
Recenze (něm.)
https://www.cosmopolis.ch/cosmo30/john_scofield.htm

John Scofield v Čechách
https://www.rozhlas.cz/jazz/tip/_zprava/john-scofield-prijede-v-lednu-do-prahy-s-bigbandem--981884
https://kultura.idnes.cz/praha-uvidi-johna-scofielda-netypicky-v-rudolfinu-a-s-orchestrem-phf-/hudba.aspx?c=A120125_105831_hudba_ob
https://www.mediafax.cz/kultura/4095019-John-Scofield-vystoupi-v-prazskem-Jazz-Docku

Diskografie na anglické Wikipedii
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Scofield

Muzika / z nejnovějších alb
This Meets That, 2007
https://en.wikipedia.org/wiki/This_Meets_That
https://www.musicme.com/#/John-Scofield/albums/This-Meets-That-0602517340855.html
Piety Street, 2008 (2009?)
https://en.wikipedia.org/wiki/Piety_Street
https://www.musicme.com/#/John-Scofield/albums/Piety-Street-0602517911369.html
A Moment's Peace, 2011
https://en.wikipedia.org/wiki/A_Moment%27s_Peace
https://www.musicme.com/#/John-Scofield/albums/A-Moment%27s-Peace-0602527642482.html

 

Zpět