John Coltrane / Ascension

21.10.2012 19:46

John Coltrane / Ascension
vynikající alba free jazzu 60. a 70. let

Americký saxofonista John Coltrane (nar. 1926 ve Filadelfii), jedna ze zakladatelských osobností moderního jazzu, který můžeme v jeho díle sledovat od hard bopu přes modal jazz až po free jazz, začal hrát už na konci druhé světové války, rozhodující pro jeho kariéru nicméně byl vstup do legendárního „prvního“ kvintetu Milese Davise, v němž působil v letech 1955-1960. Následovala pozoruhodná, byť ne dlouhá (zemřel v roce 1967), hudební kariéra plná zvratů.

Řada alb, která Coltrane natočil, představují milníky v historii jazzu. Mohli bychom hovořit o Giant Steps či My Favorite Things, A Love Supreme a dalších. Album Ascension patří k pozdním dílům, vydaným u společnosti Impulse!, u níž ovšem Coltrane nahrával už od roku 1961. Na tomto albu bylo poprvé vyzkoušeno pojetí free jazzu ve velkém obsazení jedenácti hudebníků (3 tenorsaxofony, 2 trubky, 1 altsaxofon, klavír, dva hráči na kontrabas a jeden na bicí nástroje).

Album bylo svou kolektivní improvizací „experiment“. Hovoří se o něm jako o nahrávce přechodu, neboť předchozí společné nahrávky Coltraneova kvartetu s McCoy Tynerem, Jimmy Garrisonem a Elvinem Jonesem byly více konvenční v rámci modálního jazzu. Následující alba, jako Interstellar Space (1967), byly ve formě ještě uvolněnější. Nový byl rovněž odklon od tradičního jazzového kvartetu. Podobně, jako to učinil Ornette Coleman u svého „dvoj-kvartetu“ na albu Free Jazz: A Collective Improvisation, se uvolnila forma a nahrávka představuje čtyřicetiminutovou volnou improvizaci souboru, střídající se se sólovým hraním.

Ve srovnáním s Colemanovým albem měla Coltraneova formace rozšířenou „front line“ se dvěma altsaxofony, třemi tenorsaxofony a dvěma trubkami. Jeho hráči na dechové nástroje byli mladí jazzmani, kteří brzy měli být součástí uznávané americké freejazzové scény, jako John Tchicai, Pharoah Sanders, Archie Shepp a Marion Brown. Poslední jmenovaný se vyjádřil následovně: Mohl bys touto hudbou v zimním chladném dnu vytopit byt. Lidé, kteří byli ve studiu, křičeli neuvěřitelně.

https://www.youtube.com/watch?v=9HemZWfbpIo 1
https://www.youtube.com/watch?v=PICiTo8uECs 2
https://www.youtube.com/watch?v=ZTbz1FngrGw 3

Text se opírá o článek na adrese
https://de.wikipedia.org/wiki/Ascension_%28Album%29
kde je i podrobnější seznam následností sól na albu, edic, reakcí kritiky atd.

Zpět