Johann Strauss, „král valčíků“

17.04.2014 19:48

Johann Strauss, „král valčíků“
Ze staré Vídně

Nemusí to snad být ani žádný znalec hudby, aby neznal od poslechu některý z vídeňských valčíků Johanna Strausse syna (či „mladšího“), nejspíše Na krásném modrém Dunaji či Královský valčík nebo alespoň zmínku o operetách jako je Netopýr nebo Cikánský baron. Nejspíš také zná Radeckého pochod, ten ale zkomponoval jeho otec téhož jména. A obojí, valčíky i Radeckého pochod bude znát z Novoročního koncertu v budově vídeňského Spolku přátel hudby, kde se pravidelně tyto skladby každoročně hrají, neboť koncert přenáší i Česká televize.

Kdybychom se ale chtěli zabývat vídeňskou skladatelskou rodinou podrobněji, vydalo by toto samo o sobě na přehršel příspěvků, protože to byl rod široce rozvětvený, skládal také Johannův bratr Joseph a další sourozenci a příbuzní, byť samozřejmě nejsou tak proslulí jako jmenovaní. A stejně tak by to byl přehršel dalších informací, kdybychom měli projít „všechny“ Straussovy valčíky. Skladatel totiž napsal na pět set skladeb a – vedle pochodů, polek a dalších – byla značná část valčíky. Kdybychom k tomu měli třeba připočíst taneční skladby Josephovy, které čítají rovněž na tři stovky, byla by to pořádná hromada muziky.

Nikdo se nemusí obávat, že je budu probírat všechny, asi by to ani mě samého nebavilo. Chtěl jsem ale poukázat na to, že – je to opakovaná zkušenost – se z díla jednoho skladatele hraje pár věcí a ostatní leží ladem, a možná by stálo za to i je občas oprášit. Porozhlédneme se tedy po webu, co tak máme k dispozici ke komentáři a poslechu. Nejdříve ale jen pár obecných odkazů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Johann_Strauss_mlad%C5%A1%C3%AD
https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Walzer_von_Johann_Strauss_%28Sohn%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Strauss_%28Familie%29

https://leccos.com/index.php/clanky/strauss-johann-2
https://www.classicdvd.cz/klasicka-hudba/klasicka-hudba-cd/walzer-der-welt-waltzes-slavne-videnske-valciky-10cd

Zpět