Jo Nesbø / Nemesis

08.03.2012 23:21

Jako student jsem shltnul pár klasických detektivek, možná deset, možná dvacet. Zajímavé na onom čtenářském zážitku bylo to napětí, které hnalo člověka dopředu, aby se dozvěděl, „jak to dopadne“, vlastně zcela opačné onomu směřování, které přináší čtenáři fajnšmekrovi daleko větší požitek, totiž „zpomalování“, retardace, vychutnávání si napsaného, zformulovaného, což je charakteristické pro tzv. „vysokou literaturu“. Je to samozřejmě složitější, může tu být nejvyšší umění a člověk se bude nudit a pak tento protiklad přestane postrádat smyslu. Vlastně tady musí být obojí, jako ostatně při každém zážitku, ať už ho budeme nazývat adrenalinovým či to bude velká emoce.
V každém případě jsem pak detektivky víceméně přestal číst, jako ostatně veškerou další „žánrovou“ literaturu, v níž vlastně šlo vždy o to, naplnit očekávaný vzorec podle stanovených pravidel (jakkoli se v průběhu nových knížek a nových „škol“ měnil) a často byla třeba i dobrým řemeslem, ale scházel jí onen přesah, třeba i jakési nedokonalosti, která fascinuje na oněch jedinečných dílech, kvůli kterým bychom třeba i vyletěli z kůže. Ostatně stejně je to ve filmu, zkouknul jsem klasické kovbojky, vlastně už moc ne všemožné sci-fi, na thriller se můžu podívat, když to má právě onen přesah (Osvícení, Sedm), jinak mě to rovněž nudí.
V poslední době (myslím tím dvaceti let) nicméně došlo k určité zásadní proměně. Žánry „okrajové“ („neumělecké“, marsyatické, triviální, kolportážní, můžeme si řadu těch termínů ještě rozšířit) literatury pronikly do světa té dobré (nechci říkat vysoké, i to slovo dobré je špatně, ty staré detektivky také byly dobré) literatury, staly se jejich součástí. Dokonce erotická či dokonce pornografická literatura je brána jako něco, co se může dostat do prostoru, o kterém se budeme vážně bavit (romány P. Rotha či Ch. Palahniuka třeba). Hltal jsem Pána prstenů ne proto, že to je „fantasy“, ale pro zásadní sdělení o přírodě, lidech, přátelství atd., zbaštil jsem trilogii Stiega Larssona.
A k vánocům jsem dostal knížku Jo Nesbø, jehož jiné práce jsem vídal ve výlohách knihkupectví a jehož české webové stránky označují za „New Star of Crime Fiction“. Tak uvidíme. Jestli zbaštím i ji.

https://www.jonesbo.cz/
https://www.kosmas.cz/knihy/159112/nemesis/
https://www.eboocek.cz/2011/08/jo-nesb%C3%B8-nemesis/

Další komentář na těchto stránkách v článku
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/jeste%20k%20nemesis%20jo%20nesb%C3%B8a/

 

Zpět