Jiří Ryba ve Vokšicích

06.07.2011 10:54

Náš kraj – pokud tím slovem myslím poněkud širší region, nejen Jičínsko – je ve výtvarném umění mimořádný dvěma materiály. Pískovcem a sklem. Hořice, „město kamenné krásy“ s tradicí sochařiny, a Železný Brod v podhůří Krkonoš, to nejvýraznější z míst, nepůjdeme-li ještě více na sever, do Harrachova, kde se odedávna pracovalo se sklem. V obou městech jsou odborné školy, a když to říkám, neměl bych opomenout také Turnov, kde je rovněž odborná škola, kterou jsme vždycky nazývali „šperkárna“.
Tento stručný úvod má smysl vzhledem k tomu, o čem je tento článek. Tvorba Jiřího Ryby, který se narodil v našem kraji, je spojena s Železným Brodem, kde se naučil řemeslo, ale v jejímž kontextu umělecky zrál. Sklo je materiál specifický, jak možnostmi zpracování, tak vlastnostmi, totiž barevností a především pak vztahem ke světlu, které se v něm láme a průhledný či průsvitný artefakt vyzařuje – doslovně – jiná sdělení než pískovec či mramor.  Jiří Ryba je novátor v technologiích skla, odborníci je umějí popsat. Já jsem se v materiálech dočetl a na vernisáži výstavy Jiřího Ryby ve Vokšicích dozvěděl o historii oboru taveného skla.
Vokšice je obec u Valdštejnova města Jičína, nachází se na počátku svahu Velišského hřbetu, který uzavírá jičínskou kotlinu z jihu, nicméně – když už zmiňuji vévodu – spojená spíš s tím druhým rodem, vládnoucím kdysi na Jičínsku, totiž Šliky. Jejich zámek se nijak zvláště neskví, i když je třeba říci, že ani nechátrá, a hned vedle něj pan Josef Bucek, výtvarník ze záliby, nutno poznamenat záliby celoživotní a intenzívní, otevřel před pár lety galerii. To samo o sobě je pozoruhodné. Ještě pozoruhodnější je nicméně, že se mu daří naplňovat její činnost poměrně pestrým programem. Vedle svých věcí, které můžeme spatřit v jedné místnosti, otevřel v průběhu krátké doby pestrou paletu výstav regionálních výtvarníků i výtvarníků, jejichž dosah region přesahuje. Kromě toho je galerie stala místem, kde se vždy sejde široká kulturní veřejnost.
Na vernisáži Jiřímu Rybovi zahrál Jaroslav Krček. Jak někdo komentoval, je to třeba ocenit, když už za pár hodin má koncertovat kdesi na Moravě a udělal si čas. Co si vzpomínám, Ryba vytvořil pro Lomnické kulturní léto, festival, který Jaroslav Krček pořádá každoroční v Lomnici nad Popelkou, některé motivy, a hudební náměty patří ostatně k těm, které Jiří Ryba má v oblibě. Jaroslav Krček zahrál na několik nástrojů (já ho mám nejraději s niněrou, pokud nehraje na harfičku, a to hraje jen v Muzice Bohemice) a zazpíval, a poslední písničku, Ach synku, synku, účastníci vernisáže s ním. Proč že měl Masyryk tu písničku rád? Protože se tam zpívá, že když se něco poláme, má se to spravit.

Odkazy
Jiří Ryba

Na stránkách galerie jsem se příliš mnoho nedozvěděl (spíš mi šlo o to, je zprostředkovat dále), podařilo se mi to nicméně nahradit na stránkách jiné kulturní organizace v Jičíně, kde J. Ryba rovněž vystavoval. Zde jsou na fotkách i ukázky jeho díla.
https://www.basevi.cz/clanky/jiri-ryba/
Jiří Ryba je autorem „Jičínské pečetě“, udělované Jičínskou besedou jako „poděkování a uznání všem, kteří na Jičínsku zanechali svůj pozitivní otisk.“
https://www.jicinskabeseda.cz/jicinska-pecet/
https://kulturni-prehled.vesvete.cz/?cat=35

Vokšice, Galerie J.B. Spektrum
https://galerie-jbspektrum.webnode.cz/
https://www.ossh.cz/galerie-j.b.-spektrum-voksice

Zámek, sýpka …
https://www.hrady.cz/index.php?OID=2451
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vok%C5%A1ice
Kromě raně barokního zámku z roku 1660 je zde kousek dál pozoruhodná stavba barokní sýpka z roku 1700.
https://www.jicinsko.cz/dis/zamky.htm

Fotogalerie mých záznamů z vernisáže na Rajčeti
Šlikovský zámek ve Vokšicích, barokní sýpka a exteriér Galerie J. B. Spektrum
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/K_Velisi/
Z vernisáže Jiřího Ryby
(připravuje se, fotky by tu měly být do třech dnů)

Zpět