Jim Beam

05.04.2012 15:42

Jim Beam
dobrej chlast

Na českých stránkách tohoto čtyřicetiprocentního nápoje je inzerován jako „nejprodávanější bourbon na světě“. Jeho popis je pak následující:
Standardní Kentucky Straight Bourbon Whiskey.
Dozrává dvarkrát delší dobu, než je stanoveno zákonem.
Vynikající pro použití v koktejlech a skvělý při zvykání si na Bourbon Whiskey.
Bourbon, který musíte mít pořád po ruce. Vhodný k jakékoli příležitosti.
Barva: Oranžová, červenohnědá
Aroma: Vanilkový a karamelový nádech.
Chuť: Nejprve sladká, s lehkou karamelovou a vanilkovou chutí, později jemný nádech dřeva.
Závěr: Dlouhý, ostrý a čistý, s jemným přechodem.

Je zřejmé, jak to u řady takovýchto produktů bývá, že název pochází od onoho iniciátora, který celou věc „vymyslel“ a zrealizoval. Tak se na to pojďme podívat.
Je jasné, je-li to bourbon, jsme v Americe. Vyrábí se od roku 1795 v Clermontu v Kentucky,
jihovýchodním centrálním státu se čtyřmi miliony obyvatel, kteří jej postupně osídlovali od konce 18. století. Jacob Beam, zakladatel firmy, byl původem americký farmář a mlynář německého původu, jmenoval se vlastně Johannes Jakob Böhm (mohu-li si dovolit žert, tak to byl „Kuba Čech“, muž takřka stejného jména, totiž Jakob Böhme, byl slezský mystik a theosof, podle G. F. W. Hegela „první německý filozof“), jehož rodiče Nicolaus a Margaretha přicestovali do Philadelphie 23. září 1752.  Johannes Jakob byl čtvrtým dítětem z pěti. V osmnácti letech přesídlil s Pensylvanie do Marylandu a stal se tam sedlákem. Podle legendy vyrobil v roce 1788 ze zbytků obilí první whiskey. V roce 1790 se dále přestěhoval do Kentucky a tam se definitivně usadil. Postavil zde mlýn poháněný vodou. V roce 1795 prodal první sud whiskey pod značkou Old Jake Beam.
V roce 1820 převzal jeho firmu ve věku osmnácti let syn David. Ve čtyřicátých létech byla whiskey známější pod novým názvem Old Tub Whiskey. V roce 1850 začal provozovat palírnu další z dynastie, David M. Beam, v pouhých sedmnácti letech, jeho otec ze zdravotních důvodů odstoupil z vedení. Dalších několik generací (v přehledu na některých odkazech dole) tvoří legendu jednoho „dobrého pití“, které nemůže chybět ani v našem přehledu.

Text se podstatnou měrou opírá mj. o stránku o značce Jim Beam na německé Wikipedii.

https://www.jimbeam.cz/oproduktu.php
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jim_Beam
https://www.wp-verlag.de/kdtg/jim_beam_allgemein.pdf
https://www.jim-beam.de/web/explore/generations.html
https://skotska-whisky.pozitek.cz/usa-whiskey-bourbon/jim-beam/

Zpět